Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Verkoop je motor zonder gezeur.

 

Terug naar 'Overige tests'

Xiaomi Mi luchtpomp (2020)


Xiaomi Air Pump

Overal je banden oppompen

Als er iets belangrijk is tijdens het motorrijden, dan is het wel lucht. Dan heb ik het niet over zuurstof, al is dat natuurlijk zeer belangrijk, maar ik bedoel de lucht in je banden. Zijn de banden niet op spanning, dan kan dat levensgevaarlijke situaties opleveren bij hoge snelheden. Maar ook bochtjes met lage snelheden gaan al voelbaar anders, als de spanning veel te laag is. Niet alleen het rijgedrag is er van afhankelijk, ook het brandstofverbruik en slijtage neemt toe, als de banden niet op goede spanning zijn. Dit zijn zaken die je natuurlijk al hebt geleerd tijdens de rijlessen, je weet wel.. BRAVOK.

Dus wat doe je dan? Je gaat naar het tankstation om daar je banden met enige regelmaat op te pompen. Als het apparaat tenminste werkt, want ook die worden wel eens gesloopt. Of dat er geld in moet en je net geen 50 cent bij je hebt. Daarnaast ook nog het feit dat als je naar de pompautomaat rijdt, dat je banden opwarmen en ook niet meer de juiste spanning aangeven. De bandenspanning meet je namelijk het beste bij koude banden. De pomp moet dus ook niet te ver weg zitten, zodat je banden nog niet al te warm zijn en de spanning toeneemt door de warmte. Gelukkig komt het het merk Xiaomi met een compacte portable luchtpomp, om snel en makkelijk je banden op spanning te brengen, waar en wanneer je maar wilt.

Xiaomi is Chinees en hoewel ik vaak wat huiverig daarvoor ben, is Xiaomi een premium en betrouwbaar merk wat sinds 10 jaar op de markt opereert. Xiaomi maakt onder andere smartphones, powerbanks, robotstofzuigers, fitnesstrackers, tv boxen, dashcams, drones, draadloze oordopjes, elektrische steps, maar dus ook deze luchtpomp. Geen rommel, maar kwaliteit. Op de global Xiaomi website is zelfs een authenticator aanwezig, om er zeker van te zijn dat je een origineel Xiaomi-product hebt, de Chinezen zelf klonen namelijk ook dit merk, omdat ze bekend staan als betrouwbaar en goed. Ok, genoeg veren in de kont van Xiaomi, door naar het product.

Specificaties

Gadget Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor
Doel Oppompen banden auto, motor, scooter, fiets, ballen
Afmetingen 124 x 71 x 45.3mm excl. luchtslang
Bereik spanning 0.2-10.3 bar (3-150 psi)
Batterij 2000 mAh (14.8 Wh), 3 uur laden
Capaciteit per lading Zes motorbanden (vanaf leeg) volgens fabrikant
Extra opzetstukken Fietsventiel (Presta, Frans ventiel), naaldventiel
Gewicht 433 gram

Inhoud van de doos en werking

De Xiaomi luchtpomp is een compacte luchtpomp en ziet er een beetje uit als een uit de kluiten gewassen Ipod Classic (1G), zo'n ding waar nog een harde schijf in ging. In de witte doos, die ergens wat aan Apple doet denken, tref je de Xiaomi Mi Air Pump aan, een Engelse handleiding, micro-USB-kabeltje, twee opzetstukjes en een opbergzakje. Op de unit zelf, die dus lijkt op een iPod Classic (1G), heb je een LCD-display met daarop de keuze tussen fiets, motor, auto en bal en kan je de spanning aflezen in BAR en PSI. Je zet 'm aan door aan één kant de luchtslang uit het apparaat te trekken (daar waar de slang in een rode cirkel is geplaatst) . Dit is ook het deel wat je op je ventiel schroeft. Je zet het apparaat weer uit door de kabel terug te plaatsen in de opening van het apparaat. Vergeet je dat, dan valt deze na 3 minuten inactiviteit uit. Het kan dus niet gebeuren dat de accu leeg is, omdat je de kabel bent vergeten terug te plaatsen.

Met de ronde knop er onder, kan je met de knop naar rechts kiezen tussen de fiets/auto/motor/bal en handmatige modus (in deze modus kan je van 0.2 bar tot 10.3 bar selecteren, bij de andere functies is er een bereik vooringesteld). Druk je deze lang in, dan wissel je tussen BAR en PSI. Met de knoppen naar boven en onder kies je voor de juiste spanning en met de knop in het midden start of stop je de pompfunctie. Overigens stopt deze ook automatisch bij de bereikte ingestelde spanning, maar je kan dus altijd eerder stoppen. De knop naar links is voor de LED-zaklampfunctie. Zo kan je ook in het donker het ventiel gemakkelijk vinden. De twee opzetstukjes zijn voor de fiets en om ballen op te pompen. De luchtslang heeft standaard een aansluiting voor Schrader-ventielen. Deze tref je aan op auto, motor en scooter. Voor het fietsventiel is er een Presta-opzetstuk (Frans ventiel). Dat is leuk, maar in Nederland gebruiken we die bijna niet en zijn de fietsen voorzien van een Dunlop-ventiel. Je kan 'm wel gebruiken, maar er zal lucht langs worden geblazen. Hiervoor zijn Schrader-naar-Dunlop adapters voor te koop bij bijvoorbeeld BOL.com. Maar we zijn hier voor de motoren, niet voor de fietsen, dus lekker belangrijk. In het bijgeleverde tasje kan je de pomp makkelijk opbergen en is er een klein extra vakje om de opzetstukjes in op te bergen en zelfs kan afsluitne met klittenband. Die vallen er dus nooit per ongeluk uit.

 

Xiaomi luchtpomp

Lichtgewicht

De pomp is klein. Past makkelijk in de hand en weegt maar 433 gram. Dat is even anders dan de Airman pomp die ik lang geleden kocht en ruim 1 kilo woog. Die was ook een stuk groter en onhandig om mee te nemen op de motor of motorscooter. Daar zat ook geen LCD-display op en was het maar de vraag wanneer je kon stoppen met de knop indrukken. Deze Xiaomi luchtpomp kan prima mee als je op motorreis gaat. Hoef je nooit op zoek naar een pomp en ben je verzekerd van de juiste spanning. Volgens Xiaomi kan je op een acculading 8 autobanden volledig oppompen. Opladen duurt ongeveer 3 uur en gaat via een micro-USB-aansluiting. Een redelijk aantal smartphones gebruikt nog dezelfde lader. Aan de onderkant is nog een statuslampje zichtbaar, die aangeeft (met kleurtjes) hoeveel capaciteit de batterij ongeveer nog heeft.

Oppompen gaat doodeenvoudig. Dopje van ventiel afhalen, kabeltje van de Xiaomi-luchtpomp er op schroeven en je ziet de huidige spanning. Met de keuzeknop geef je de gewenste spanning aan en met een druk op de knop doet het apparaat zijn werk. Qua geluidssterkte geeft de fabrikant 80 dB op, bij 1 meter afstand. Bij nameten klopt dit inderdaad, zelf kwam ik uit op 79 dB op 1 meter. Het levert dus weinig herrie op voor de omgeving, zeker als ze er verder van af staan. Het gaat langzamer dan een professionele luchtpomp, maar daar zit dan ook een grote compressor achter. Nameten met een andere spanningsmeter levert ongeveer hetzelfde resultaat op, ware het niet dat de spanningsmeter wat meer lucht laat ontsnappen bij het koppelen, dan de Xiaomi luchtpomp. Een autoband volledig oppompen kan zo 12-15 minuten duren vanaf een volledig lege band. Bij een motorband zou dat volgens de fabrikant 6 minuten zijn. Al is dat natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe groot de band is. Dit kan dus ook variëren van 6 minuten tot maximaal een kwartier. Een motorband op spanning brengen, welke al wel relatief op spanning is maar enkele tienden afwijkt, duurt hooguit een paar minuten. Als je band volledig leeg is, is er wat anders aan de hand. Of je hebt 'm net vervangen, maar dan heb je ook een bandenapparaat en vast ook wel een grote luchtcompressor om de band heel snel op spanning te brengen. Dit apparaat is dus eigenlijk echt om gewoon wat lucht bij te vullen, wat je ook bij de pomp doet. Het grote voordeel van de luchtpomp, is dat je dit gewoon bij koude banden kan doen en niet om hoeft te rijden naar een tankstation en gewoon jouw moment kan pakken zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Verder vraag ik mij af of je er echt wel een band of 5 of 6 volledig mee kan oppompen. In de handleiding staat dat de accu op een volle lading 30 minuten permanent kan werken (zonder te zijn aangesloten!) en als een autoband al 12-15 minuten duurt, dan heb je al snel door dat je maar twee banden kan vullen. Overigens zal bij het oppompen van de band het statuslampje vaak veranderen van wit naar oranje en dus aangeven dat de batterij minder capaciteit over heeft. Dit komt omdat het voltage naar beneden gaat. Dat is dus normaal. Maar of je er dus een motorband of zes volledig mee kan vullen? Ik denk niet eens dat je dat moet willen, dit is echt voor het op peil brengen van de juiste bandenspanning.

Xiaomi luchtpomp
Xiaomi luchtpomp

Conclusie

Al met al lekker compact, eenvoudig op te laden, krijgt relatief snel de banden op spanning als je dit regelmatig controleert en stopt vanzelf als de juiste spanning is bereikt. Niet alleen ideaal om thuis te gebruiken en niet meer afhankelijk te zijn van een ander en ook nog eens perfect om met een motorvakantie mee te nemen, want het neemt weinig ruimte in en weegt niet veel. Vergeleken met mijn oude Airman elektrische luchtcompressor, is het echt een flinke stap vooruit. Een must-have voor motorrijders, al zeg ik het zelf. Ben je van plan zeer regelmatig banden op te pompen (en dan met name vanaf drukloos tot volledig op spanning brengen), dan kan je misschien beter een echt compressor kopen. Maar die is natuurlijk niet zo portable als dit. Deze pomp is online te koop en de prijzen variëren van € 45,- tot € 80 euro (update 2022). Bij AliExpress natuurlijk het goedkoopst, al zit je dan mogelijk wel met importheffingen en gaat garantie lastig, mocht het apparaat ooit kapot gaan.

Via onderstaande links kan je de luchtpomp bestellen. Hiervoor ontvang ik dan een kleine commissie, terwijl het jou niets extra kost. Daarmee kan ik de kosten van o.a. webhosting van betalen:

Klik hier om te bestellen via BOL.com

(~ € 56,00-79,99)

Klik hier om te bestellen via Amazon.nl

(~ € 47,-)

Klik hier om te bestellen via AliExpress

(~ € 46,- vanuit China, denk aan eventuele importkosten!) **

** = Goedkoopste optie, maar denk er aan dat alles boven de 22 euro krijgt te maken met importheffingen, als het buiten de EU komt. Het kan dus zo zijn dat je duurder uit bent dan dat je 'm bestelt via BOL of Amazon. Let op uit welk land je het laat verschepen. Ook krijg je in Nederland 2 jaar garantie op je product, bij AliExpress is het maar afwachten. Beter koop je 'm in Nederland, scheelt wachttijd en gezeur bij garantie.

Vergeet niet om de extra foto's te bekijken hieronder, onder de rode knop!

Pro Lichtgewicht en compact, stopt automatisch bij juiste spanning, multifunctioneel, must-have gadget voor motorrijders, te gebruiken voor auto, scooter, motor en ook nog ballen.
Con Band volledig oppompen vanuit compleet leeg kost tijd (maar dat komt omdat het geen grote compressor is en mag dus eigenlijk geen minpunt zijn)

Xiaomi luchtpomp

Xiaomi luchtpomp

Xiaomi luchtpomp

Xiaomi luchtpomp

Xiaomi luchtpomp

Xiaomi luchtpomp

 

BOL.com voor al jouw spullen

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!