Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Motor theorie online oefenen

 

Terug naar 'Overige tests'

Rothewald Eazeewheel wheel roller (wielklem)

Rothewald wheel roller

Je hebt een motor met als secundaire aandrijving ketting en tandwielen, welke met enige regelmaat gesmeerd moeten worden. Prima, simpel zelf te doen, maar wat doe je als je motor geen middenbok heeft? Je kan iemand anders de motor over de jiffy (zijstandaard) laten trekken, om vervolgens snel de ketting te smeren (tot die persoon geen kracht meer heeft), een paddock kopen of wellicht met de motor in de hand, al lopend de ketting te smeren. Dit laatste moet je wel getraind voor zijn om 'm niet te laten vallen en genoeg ruimte voor hebben. Makkelijker en goedkoper dan een paddock is een 'wielroller' te kopen.

Toevallig kwam ik bij op de webshop van Louis (Duitsland) terecht bij de wielroller van Rothewald. Dit is een huismerk van Louis, het ordernummer van Louis staat netjes op de doos afgedrukt. Gezien de motoren die ik nu in bezit heb, beide geen middenbok hebben en ik niet elke keer iemand anders ga vragen mee te helpen, heb ik dit handige apparaatje met veel plezier voor een appel en een ei gekocht.

Eenvoudig rollen

In de doos zit de wielroller, een ronde plastic verhoging om je jiffy op de plaatsen zodat de motor niet omvalt naar links en een klittenbandje om je voorrem in de knijpen, zodat de motor er niet vandoor gaat als deze toch grip dreigt te krijgen om vooruit te bewegen. Onder de wielroller en het jiffy-hulpje zitten rubbers, zodat ze niet makkelijk verplaatsen. De wielroller weegt ongeveer 3.6kg en is 33cm lang, 22cm breed. De lagers van de rollen zijn zelfsmerend en hoeven nooit gesmeerd te worden. De wielroller kan 200kg direct gewicht aan, wat wil zeggen dat je er motoren op kan parkeren tot ongeveer 400kg. De achterste rol kan je naar voren of naar achter verplaatsen, wat makkelijk is voor kleinere banden (denk aan motorscooters) of grotere banden.

 

Verder heeft de wielroller eigenlijk geen uitleg nodig. Je zet de wielroller achter het achterwiel, zoals je ziet op de foto en rolt de motor naar achter en omhoog de rollen op. Vervolgens zet je onder de jiffy het plastic hulpje zodat de motor niet te ver naar links hangt, zet je de voorrem vast met het bandje en kan je aan de gang. Naast het kettingsmeren kan je op deze manier ook makkelijk je velg schoonmaken. In de handleiding spreekt men over steeds over de hulp van een tweede persoon, maar in de praktijk lijkt mij dat wat overbodig.

Rothewald
Onder de naam 'Rothewald' maakt Louis nog veel meer motorgerelateerde spullen. Zo maken ze ook moto-movers, paddocks, motorheftafels, gereedschap, gereedschapkarren, inrijklemmen etc., alles wat je nodig hebt om je motor te onderhouden. De kwaliteit van de wielroller is in eerste opzicht prima. Het spuitwerk ziet er goed uit, voelt kwalitatief goed aan en lijkt tegen een stootje te kunnen. Als de rest van het materiaal ook zo is, kan je gerust meer spullen van dit huismerk aanschaffen als je met enige regelmaat aan je motor sleutelt. Voor in professioneel gebruik is het welicht minder geschikt om dag in, dag uit te gebruiken, maar daar is de prijs ook niet naar.

Rothewald bandje
Inhoud doos:
  • Rothewald wheel roller
  • Handleiding (Engels, Duits, Frans)
  • Plastic verhoging voor jiffy
  • Klittenbandje om de remhendel mee naar het stuur te trekken

Prijs: € 29,95 bij Louis (bestellen kan met Paypal of creditcard) - tijdens een kortingsmoment heb ik de wielroller voor €20,- meegenomen.

Normaal gesproken smeer je een ketting ongeveer elke 500km, heb je in de regen gereden? Dan smeer je de ketting vaker. De rolletjes van de ketting mogen absoluut niet glimmen, doen ze dat wel, dan is het echt de hoogste tijd om te smeren.

Meer informatie over de Rothewald wielroller zoeken op internet:

Aangepast zoeken

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie en het kost jou niets extra. Win-win!
BOL.com - AliExpress - Booking.com - Amazon NL


© Copyright 2007-2021 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!