Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Ninja 500 SE

 

Terug naar 'Overige tests'

SJCAM SJ7 Star actioncam (2018)


SJCAM SJ7 Star

4K-video op de motor voor weinig

Actioncams zijn er tegenwoordig in overvloed verkrijgbaar en ze worden steeds beter, zelfs de goedkope camera's. GoPro is en blijft natuurlijk de bekendste, maar GoPro heeft het zwaar gekregen. Zelfs zo zwaar dat er heel wat werknemers zijn ontslagen en het maar de vraag is hoe lang ze nog in de huidige vorm blijven bestaan. Oorzaak? Onder andere de concurrentie, die voor minder geld ook prima kwaliteit kan leveren, daarnaast is een GoPro Hero camera zo stevig en zit deze kwalitatief zo goed in elkaar dat het moeilijk is om er eentje kapot te maken bij normaal gebruik.

Daarbij komt ook nog het feit dat niet iedereen de beste kwaliteit hoeft te hebben en vaak minder ook voor lief neemt, zo lang ze maar niet honderden euro's hoeven te betalen voor een actioncam. Je moet toch ergens beginnen en om zeker te weten of het wel iets voor je is, koop je meestal een camera uit het lagere segment, voor je besluit om er serieus geld tegenaan te gooien. Daar komt de SJCAM SJ7 Star om de hoek kijken. SJCAM is geen onbekende in de wereld van de actioncams. SJCAM is al vele jaren een concurrent van GoPro en de naam van het bedrijf werd eigenlijk bekend zo rond het SJ4000-model.

'Welke actioncam moet ik kopen?' werd er regelmatig op bijvoorbeeld Motor-Forum.nl gevraagd. Vaak zag je dan als antwoord 'De SJCAM SJ4000 WiFi', welke in het bezit was van aardig wat forumbezoekers. Het was zelfs zo erg, dat er nep-SJCAM's werden verkocht vanuit China en er een sticker met kraslabel op de doos van een originele camera kwam, met onder de kraslaag een code die je kon invoeren op de website om te controleren of het om een echte of een kloon ging. Die sticker zit er nog steeds op.

Dat geeft eigenlijk wel een beetje aan waar we met deze test te maken hebben: een Chinese actioncam die zo goed in elkaar zit, dat andere Chinezen 'm zelfs namaken. Van de Chinese webshop Gearbest ontving ik de SJCAM SJ7 Star 4K actioncam om er een stukje over te schrijven. Qua hardware is deze bijna identiek aan de HawkEye Firefly 8S, die Startersmotor vorig jaar heeft getest. Dan praat ik met name over de sensor en de chip. De camera zelf is in bepaalde aspecten net even wat beter dan de Firefly 8S en bevat onder andere een touchscreen en speaker. Maar laten we eerst eens even de specs er bij halen.

 

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de SJ7 Star actioncam:

Camera SJCAM SJ7 Star
Chip Ambarella A12S75
Sensor Sony IMX117, 12 Mpix, 1/2.3"
Lens F/2.5, 12mm diameter, kijkhoek 166 graden
Display 2 inch LCD (touchscreen)
Opslag MicroSD, max 128GB, aanbevolen snelheid: U3
Batterij 1000mAh, verwisselbaar, accuduur 93-105 minuten, afhankelijk van resolutie en framerate
Videoformaat MP4, H.264
Fotoformaat JPEG, 12 Mpix (16 Mpix geïnterpoleerd)
Videoresoluties 4K UHD (25/30fps), 2.7K (25/30fps), 2.5K (25/30fps), 1440P (25/30/50/60 fps), 1080P (25/30/50/60/100/120 fps), 960P (25/30/50/60/100/120 fps) 720P (25/30/50/60/100/120/200/240 fps)
Bitrate 28-72Mbit (4K max 60Mbit), afhankelijk van resolutie en framerate
Functies WiFi (2.4GHz), waterdicht (30 meter), timer, gyro stabilisatie (max 1080P), Bluetooth 3.0, externe microfoon (mini-USB), timelapse, long exposure, car DVR mode, motion detection, micro-HDMI output
Gewicht 74 gram
Afmetingen 60 x 24.7 x 41 mm

Inhoud doos

Net als de HawkEye Firefly 8S, zit ook de doos van de SJCAM SJ7 Star tjokvol met mounts. Iets waar andere fabrikanten van kunnen leren. In de doos tref je uiteraard de SJ7 Star camera zelf aan, daarnaast plakkers voor op de helm, een stuurmount, statiefmount, extra achterklep voor het touchscreen, hoekmounts, een schoonmaakdoekje, USB-kabel en handleiding. Ook de SJCAM-reclamestickers mogen niet ontbreken.

Design

De SJ7 Star is een stevige kleine camera en heeft om de zijkanten een behuizing van aluminium. De voorkant is van plastic, de achterzijde bevat een 2" touchscreen. De werking van het touchscreen is in orde, maar niet perfect. Vaak moet je toch vaker drukken, als deze je vinger niet registreert. Met de standaard achterklep, waarmee de behuizing tot 30 meter onderwater werkt, werkt het touchscreen niet. Daarvoor is een aparte touch-achterklep die de camera nog steeds waterdicht maakt, maar dan tot een diepte van 3 meter. Het vervangen van de achterklep was erg omslachtig, koste veel tijd en ging vele malen moeilijker dan het wisselen van een achterklep bij een GoPro. Nog erger is dat deze zogenaamd waterdichte touch-backdoor helemaal niet werkt! Bij een test in het zwembad kwam er toch water binnen. Dit ondanks dat alles correct was gemonteerd. Resultaat? Camera kreeg kortsluiting en functioneerde niet meer. Na 2 dagen in een afgesloten beker met rijst kwam de camera weer tot leven. SJCAM is wat kinderachtig met de garantie en geeft absoluut geen garantie op waterschade, ondanks dat ze zelf een fout hebben in de productie van deze zogenaamd waterdichte klep. Wat heeft Startersmotor er van geleerd? Eerst goed testen met een papiertje in de waterdichte behuizing en dan pas de camera er in en niet blind vertrouwen dat een fabrikant het goed voor elkaar heeft voor je het water in springt.

De voorkant van de camera heeft een 166 graden lens (instelbaar in wide, medium en narrow view), de powerknop, settingsknop, twee indicatieledjes en net schuin boven de lens een microfoon. De linkerkant bevat de microsd-poort, een micro-HDMI-poort en een mini-USB-poort. Aan te raden is een U3 microsd-kaart. Koop deze in Nederland om er zeker van te zijn dat het een echte U3-kaart is. Via de USB-poort kan je de camera opladen, data overzetten naar je computer en een externe microfoon aansluiten. Bij deze SJ7 camera zit de USB-poort net niet uitgelijnd voor de opening in de behuizing, waardoor je bij het inbrengen van de USB-kabel, de poort ietsje naar de opening moet duwen. Hopelijk exemplarisch, maar wel te verwachten bij een camera van een lager bedrag dan een A-merk. Bij het opladen zie je aan de achterzijde links van het touchscreen een piepklein rood ledje die uit gaat zodra de camera opgeladen is. Erg jammer is dat de SJCAM SJ7 Star qua externe microfoon enkel die van het eigen merk accepteert. De mini-USB microfoon die in gebruik is voor de Firefly 8S werkt niet, de camera blijft de interne microfoon gebruiken. Let dus op dat je een originele SJCAM microfoon koopt bij deze camera. Of dit in een toekomstige firmware-update nog zal veranderen is niet bekend, echter wel bijzonder wenselijk. Om gebruik te maken van de externe microfoon op de motor en je wil de camera gebruiken in de behuizing, dan dien je wel een gaatje te boren ter hoogte van de USB-poort. Dat maakt de behuizing niet meer waterdicht. Wil je er dan nog wel mee duiken op vakantie, dan is het raadzaam een losse behuizing bij te bestellen.

 

Inhoud doos SJCAM SJ7 Star

 

Op de bovenkant tref je de speaker aan en de opnameknop. De onderkant van de camera bevat de toegang tot de verwisselbare 1000mAh-accu. Uiteraard gaan we niet uit van de specificaties van de fabrikant voor de accuduur maar kijk ik naar mijn eigen resultaten. Bij het testen is WiFi uitgeschakeld, ook het beeldscherm ingesteld om na 3 minuten uit te gaan, 'loop record' uitgeschakeld (loop record maakt bestanden van een x aantal minuten in plaats van bestanden van 4GB).

De resultaten van de accutest waren als volgt:

  • 4K 30fps (60Mbit); 93 minuten
  • 1080p 120fps (64-72Mbit); 99 minuten
  • 1080P 60fps (27-30Mbit); 83 minuten -> Mogelijk heb ik deze met een andere accu getest, gezien je minimaal hetzelfde mag verwachten als de 120fps-test.
  • 1080P 30fps (28-30Mbit; 105 minuten

In principe aardige waarden, maar ze halen geen van allen de door SJCAM beloofde 120 minuten. Wie weet als de accu's nog vaker ontladen en opgeladen zijn, dat 120 minuten haalbaar is. Gelukkig zijn accu's goedkoop en is mijn advies ook om direct een setje te bestellen wat bestaat uit een externe lader en twee accu's. Deze externe lader heeft twee poorten om op te laden: mini-USB en micro-USB. Kan je dus handig opladen met de voedingsadapter van je smartphone. Tegenwoordig rekent Gearbest hier wel een klein beetje verzendkosten voor (verzenden van batterijen is omslachtiger geworden), maar dan nog blijven de kosten laag.

Functies en filmen

De SJ7 Star heef het mountsysteem van GoPro overgenomen en daardoor kan je veel mounts van GoPro gebruiken voor deze camera. Ze zijn ook vaak nog voor een prikkie te koop op Gearbest.com. In de doos zelf zitten onder andere mounts om op je helm te monteren. Dit kan dan aan de zijkant of voorkant. Naast filmen kan de camera ook foto's maken met maximaal 16 megapixels (geïnterpoleerd). Volgens de SJCAM-website zou dit in zowel JPEG als RAW kunnen, maar de optie om RAW foto's te schieten staat niet tussen de opties. Wel in de online handleiding, maar niet op de camera ondanks de laatste firmware. Mijn idee is dat de camera dit wel kan, maar ze het vergeten zijn in te schakelen in de Engelse taal. Hetzelfde voor de videobestanden. Volgens SJCAM kan je in MOV en MP4 opnemen. Ook geen opties te vinden, enkel MP4 is mogelijk, maar dat is verder gewoon goed. Slordigheidje op de site of in de firmware? Leuk is dat je de sluiter langer kan open houden, tot wel 60 seconden. Leuk om de melkweg eens mee te fotograferen in een donkere omgeving. Dat gaat je niet snel lukken in Nederland vanwege lichtvervuiling, maar in donkere stukken in Europa of op andere continenten absoluut mogelijk.

Andere functies zijn photo burst, car DV (gebruik 'm als dashcam in je auto), videolapse en photolapse om timelapse video's en foto te maken. Ook kan je de camera instellen als beveiligingscamera, door deze alleen op te laten nemen als er beweging is. Raadzaam is dan om deze aan te sluiten op netstroom of een powerbank, hoewel het nooit de kwaliteiten overneemt van een echte IP-beveiligingscamera. De camera is benaderbaar via WiFi. Via de SJCAM app op je Android smartphone of iPhone neem je makkelijk de controle over de camera en kan je deze op afstand bedienen, bestanden overzetten naar je smartphone en zeer eenvoudig alle instellingen van de camera wijzigen. De vertraging tussen camera en smartphone is ongeveer 1 seconde. In de app zelf kan je helaas de video niet editten, dit moet je echt op een computer doen.

 

 

Menu op SJ7 Star camera

Terug naar het filmen met de SJ7 Star. Het beeldmateriaal in 4K ziet er fantastisch uit. Het beeld is, dankzij de Sony IMX117 sensor en Ambarella-chip, haarscherp en de kleuren komen gebalanceerd maar iets te kleurrijk over. Het contrast lijkt net iets te hoog te staan, maar mocht je je daar aan storen, dan kan je tijdens het monteren deze waarden omlaag zetten. Bij sommige camera's zijn de randen van het beeld wat minder scherp, maar daar heeft de SJCAM SJ7 Star geen last van. Tekst is vaak goed te lezen, maar dat komt met name door de hogere bitrate en niet zo zeer door de resolutie. De camera corrigeert snel van donker naar licht en andersom (denk aan het inrijden een tunnel) en ben je niet tevreden met de automatische instellingen, dan kan je nog aanpassingen doen aan witbalans, belichting, ISO en lichtmeting. Met de 120fps-optie in 1080P kan je leuke vloeiende slowmotion video's maken. Gyrostabilisatie zorgt voor schokvrije beelden tot een resolutie van 1080P (60fps). In hogere resoluties werkt dit niet. Deze stabilisatie werkt net zo goed als bij de Firefly 8S. Stabilisatie in 4K is dus ook niet beschikbaar, omdat voor gyrostabilisatie pixels worden gebruikt buiten het beeld en je met 4K al aan je maximale resolutie zit. Je zou verwachten dat je op de resoluties lager dan 4K toch wel gyrostabilisatie mag verwachten.

Heb je een zware PC nodig om 4K video's te bewerken? Valt wel mee, maar met een budget-PC kan het lastig worden. Zelf gebruik ik op het moment van schrijven een 6 jaar oude i5 2500 CPU, 16GB RAM en een GTX960-videokaart. In combinatie met Magix Video Deluxe en diens 4K proxy support (vanaf de 'Plus'-variant en hoger), is het monteren van de video's, zo lang je er niet teveel van vraagt, goed mogelijk. Wel kost het redelijk wat tijd om het uiteindelijke product te exporteren naar een bestand. Het monteren van de testvideo duurde ongeveer een half uur. Monteer je naar 1080P, dan neemt die benodigde tijd drastisch af. Aangezien de meeste kijkers op YouTube toch video's kijken met een smartphone, komen ze niet boven 1080P uit en hoeft je export dus ook niet per se hoger te zijn. Wel kan je in 4K opnemen en daar bepaalde delen uit gebruiken in plaats van het volledige plaatje. In de eindmontage naar 1080P blijft het materiaal kraakhelder, ondanks dat je bijvoorbeeld ergens digitaal op hebt ingezoomd in het 4K-bronmateriaal. Aan jou de keus of je je eindmateriaal in 1080 of 4K de wereld in zet. Zorg ervoor dat je uiteindelijke bestand dezelfde bitrate heeft als het originele materiaal. YouTube zal de video's altijd nog weer extra comprimeren, maar het is zonde om de video's al met een lagere bitrate aan te bieden dan het origineel, want dan snoept YouTube er mogelijk nog meer af.

Voorbeeldfoto SJCAM SJ7 Star

Een foto op 16 megapixel geïnterpoleerd (verkleind naar 1200 pixels breed). Helemaal niet slecht en beter dan de Firefly 8S, maar pak maar liever je smartphone voor een foto. Uiteraard heb je nu last van de fisheye, maar je kan ook nog kiezen voor medium (120 graden) of narrow (70 graden) mode van de lens.

Conclusie

Zoek je voor relatief weinig geld een goede 4K actioncam? Zoek niet verder, de SJ7 Star is absoluut een goede camera om mee te beginnen en beter dan de HawkEye Firefly 8S vanwege het niet beslaan van de behuizing. Hoewel het touchscreen niet altijd even goed reageert op je vinger, blijft het een handige optie en prettiger dan het veelvoudig indrukken van kleine knopjes. De gyrostabilisatie werkt prima, jammer genoeg niet in 4K. Wil je wel stabilisatie in 4K? Dan ga je een stuk meer betalen en volgens mij waren we nu juist op zoek naar een goedkope actioncam. De videokwaliteit van de SJ7 Star is dik in orde, ook 's nachts komt er nog een behoorlijk goed beeld uit voor de kleine sensor die in de camera wordt gebruikt. Een nadeel is de kieskeurigheid voor wat betreft externe microfoons. Alleen die van SJCAM zelf werken. Een ander nadeel is dat de accuduur beter kan, maar gelukkig zijn accu's goedkoop. Overigens niet genoemd, maar wel beschikbaar is een afstandsbediening (waterdicht tot 3 meter) om de opname van afstand te starten en te stoppen. Handig om je arm of aan het stuur. Grofweg is het grote verschil met een GoPro Hero 6 Black de spraakbesturing, GPS, foto's maken in RAW en stabilisatie bij 4K 30fps. Natuurlijk is een GoPro over de gehele linie kwalitatief beter dan de SJCAM, maar je betaalt er ook veel meer voor. Voor een fractie van de prijs kan een niet te veeleisende motorrijder ook heel goed filmen met deze SJ7 Star.

Is deze SJCAM dus een aanrader? Als je voor weinig toch mooie video's wil maken, zeker weten! Koop je SJCAM SJ7 Star bij Gearbest maar vergeet niet de lader met twee accu's en de externe microfoon. Binnenkort komt SJCAM overigens met de SJ8 actioncam, een 4K camera die kan opnemen in 60fps. Onduidelijk is of hierbij wel stabilisatie in 4K mogelijk is. Anyway: GoPro, maak je borst maar nat! Niet alleen vanwege SJCAM, maar ook het merk Yi timmert flink aan de weg en levert mooie camera's. Let op dat bestellingen vanuit China boven de €22,- extra kosten met zich mee kunnen brengen. Gearbest doet zijn best om deze kosten te vermijden, maar dit kunnen ze nooit garanderen. Wel biedt Gearbest regelmatig producten uit het Europese magazijn (G-W-3) en dat is nu ook het geval. Het prijsverschil is 8 euro, maar dan heb je geen extra kosten en dus geen zorgen, omdat het artikel dan direct uit een EU-land komt en er vrije handel tussen EU-landen mag plaatsvinden. Levering vanuit China kan 2 tot 4 weken duren, vanuit Europa kan het wat sneller (een ruime week), maar wees er op voorbereid dat je het niet de dag erna in huis hebt. Mag je ook niet verwachten voor de lage kosten. Ga je toch voor China, let dan op dat 'Registered Airmail' vaker kans geeft op extra kosten dan 'Priority Line'. Mocht je vanuit het G-W magazijn toch kosten krijgen, dan betaalt Gearbest deze kosten volgens het bericht op hun Facebook Pagina ('Gearbest Nederland').

Bestel hier de SJCAM SJ7 Star via China (€ 128,-) prijzen worden niet realtime bijgehouden)
Bestel de SJCAM SJ7 Star via Europa (G-W-3) (€ 142,-) prijzen worden niet realtime bijgehouden)

Ter vergelijking:

SJCAM SJ7 Star bij BOL.com (incl. één extra accu en externe microfoon) (€ 149,- ) prijzen worden niet realtime bijgehouden)

Betalen bij Gearbest kan via iDeal, PayPal en creditcard.

Deze extra's zijn ook handig om mee te bestellen (genoemde prijzen zijn op het moment van online plaatsen testverslag):

Zijn de extra's bij Gearbest alleen via China te bestellen? Zorg dat de bestelling dan maximaal 22 euro incl. verzendkosten is. Bestel desnoods een volgend onderdeel één of twee dagen later. Importkosten zijn anders hoger dan een losse extra, zonde van het geld. Staat er specifiek een 'warehouse option' met 'G-W' bij, dan komt het uit Europa en maakt het bedrag niet uit.

Met dank aan Gearbest voor het leveren van deze actioncam.

Pro Prima beeldkwaliteit voor weinig geld, goedkope accessoires (ook accu's), een aantal mounts standaard meegeleverd, speaker, besturing via app
Con Accuduur mag nog wat beter, externe microfoon alleen van eigen merk werkend, touchscreen-functie moet beter, reset datum en tijd bij wisselen accu, uitlijning USB-poort in behuizing, waterdichte touch-klep is NIET waterdicht, geen garantie SJCAM bij waterschade

SJCAM SJ7 Star camera zonder behuizing

SJCAM SJ7 Star met behuizing

SJCAM SJ7 Star achterkant

SJCAM SJ7 Star menu

SJCAM SJ7 Star onderkant

SJCAM SJ7 Star accu

SJCAM SJ7 Star linkerkant

SJCAM SJ7 Star scherm

 

MotoPlus proefabonnement 10 euro

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - bol - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!