Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Eliminator 500

 

Terug naar 'Overige tests'

Sidi Black Rain laarzen (2015)

Sidi Black Rain boots

Foto: Sidi Italia

In Nederland heb je geregeld regen. Zit je naast de mooie zomerdagen vaker op de motor, dan wil je op z'n minst goede motorlaarzen hebben tegen de regen. Wil je er ook nog een stukje op kunnen lopen, dan kan je niet zomaar elke laars kopen. Er zijn vele soorten motorlaarzen te koop en van diverse merken. Wat is dan de juiste motorlaars? Dat is afhankelijk van je motor (sportmotor, straatgerichte motor, offroad) en hoeveel comfort je wilt hebben bij het lopen. Daarnaast is elke voet toch anders en is passen noodzaak. Zomaar een setje laarzen kopen kan je natuurlijk doen, maar beter probeer je er een paar om te zien of ze prettig zitten (en eventueel lopen).

Ik gebruik al heel wat jaren Sidi laarzen, toergericht, modelnaam ben ik al lang vergeten. Ze zijn zeker een jaar of 8 oud en hebben dus al heel wat meegemaak. Tijdens de test met de Honda CTX700N begon ik tijdens een flinke hoosbui nattigheid te voelen bij mijn voeten...

De zolen waren lek. Nu merk je dat op zo'n cruiser sneller dan op een sportieve machine, maar zeker was wel dat of de zolen vervangen moesten worden of nieuwe laarzen. Na zoveel jaar is het frisser om nieuwe laarzen te kopen en zo geschiedde. Bij MVM Motoren in Soesterberg (geen Sidi-dealer meer) diverse andere motorlaarzen heb gepast, die het allemaal net niet waren. Aanvankelijk ging ik daar heen om nieuwe Sidi's te kopen, maar die stonden niet meer op de plank en kwamen ook niet meer. Geen van de laarzen zaten zo prettig als mijn Sidi's, die natuurlijk al wel ruimschoots ingelopen waren na al die jaren.

Via Jopa, de importeur van Sidi, toch maar een setje Sidi Black Rain laarzen kunnen scoren. Natuurlijk had ik ook een andere Sidi-dealer kunnen vinden via de website van Jopa, maar als je ook een ingang hebt bij de importeur, waarom niet?

Waarom Black Rain? Deze lijken erg veel op mijn huidige set laarzen, zijn waterdicht (geen Goretex), sportief tourgericht in plaats van enkel om te racen en daarom geschikt om ook een klein stukje fatsoenlijk op te lopen. Iets wat ik toch wel graag wil kunnen. Kort na het contact met Jopa werden de Black Rain Black & Yellow Fluo geleverd en was de wissel van oude naar nieuwe laarzen bijzonder snel gemaakt.

Wat mag je verwachten?

De Black Rain is een laars in het middensegment en zit eigenlijk zoals al gezegd een beetje tussen tour en sportief in. Oogt wat sportiever, maar is ook comfortabel met lopen. Sidi's worden handgemaakt in Italiƫ en deze Black Rain bestaat uit synthetisch leer, wat ze zelf 'Technomicro Microfiber' noemen. De laars is zoals de naam al zegt regenbestendig en ademend, maar dat zijn niet de enige goede eigenschappen.

De laars heeft verstevigingen voor je scheen, externe hielbescherming, enkelbescherming en verstevigingen bij je tenen, en aan de bovenzijde waarmee je schakelt. De instap lijkt wat smal ,maar dankzij de lange zijrits trek je de laars vrij gemakkelijk aan. Daarbij wordt je geholpen door het elastische gedeelte aan de achterzijde en zijkant van de laars als mede door het elastische sleufje naast de rits, waardoor de instap gemakkelijk gaat. De laars is waterdicht en dat zie je ook aan het materiaal wat achter de rits zit tot de bovenzijde van de laars. De voering is voorzien van 'trockenfuss', vrij vertaald 'droge voeten', welke de warmte van je voeten afvoeren naar de buitenkant van de laars en daarmee zweetvoeten voorkomen. Nu heb ik zelf niet echt last van zweetvoeten, dus ook in de zomer kan ik er mee uit de voeten, maar heb je wel last van zweetvoeten, dan kan het zijn dat de laars op echt hete dagen niet voldoende kan helpen met het afvoeren van de warmte.

De Black Rain laars heeft uitneembare binnenzolen die redelijk flexibel zijn, waardoor het lopen prettig gaat. Tevens geven ze enige ondersteuning aan de boog van je voet. Daarnaast is de laars dubbelgestikt op de plekken waar dit nodig is. Gezien de kwaliteit van mijn vorige Sidi's, kunnen ook deze laarzen weer jaren mee. Goed, rits dicht, klittenband dicht en je bent klaar voor de rit. Let wel op dat als je je broek over de laars draagt (alleen bij textiel, bij leer onmogelijk), dat het harde deel van het klittenband goed op het zachte deel zit. Zit het harde deel te hoog, dan kan dit een schurend effect geven op je been, met schaafwondjes tot gevolg. Been there, done that. Ook aan veiligheid is nog gedacht, aan de achterzijde 3 kleine openingen met reflectief materiaal. Zie je niet als je je motorbroek er overheen hebt, dus enkel voor de rijders die geen textielbroek gebruiken.

 

Sidi Black Rain laarzen achterkant

Regen

In de regen voldoen de laarzen prima. Met een leren broek zit de laars over de broek en kan er nog regen naar binnen komen, maar met de broek over de laars, zijn natte voeten onmogelijk. Om ook te zien of de laars over de gehele hoogte (behalve natuurlijk de bovenkant) waterdicht is, hebben we hier enige tijd de douchekop op gezet en van diverse hoeken de laarzen natgehouden. Deze bleven prima droog. En andere optie was in bak met water gaan staan, ook dan was de laars ongetwijfeld prima droog gebleven. Je kan wel in een regenbui rijden met een waterdichte textielbroek, maar zo weet je nooit of de laars over de gehele linie waterdicht is. Een leren broek aantrekken kan dan wel, maar dan loopt het er als nog van de bovenkant in en weet je nog niets. Hoe dan ook... je voeten blijven droog in deze laarzen.

Conclusie

Zoek je een sportieve tourlaars en verwacht je tijdens je ritten ook regen tegen te komen, denk dan zeker na over de Sidi Black Rain laarzen. Comfortabel tijdens het rijden en het lopen, waterdicht, strak uiterlijk, nette prijs. Negatieve eigenschappen? Ik heb er geen kunnen bedenken. Maar laarzen passen, blijft persoonlijk. Probeer altijd meerdere merken en modellen. Voor mij blijft, na de passessie bij de dealer, Sidi toch als erg prettige laars ervaar. De volgende set, over een paar jaar, zal hoogstwaarschijnlijk weer van Sidi zijn.

Product: Sidi Black Rain motorlaarzen
Kleur: Black, Black & Yellow Fluo
Maten: 36 t/m 50
Prijs: €219,95 incl. btw (adviesprijs)
Meer info: Website importeur Jopa (hier kan je ook de dealers vinden)

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!