Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Keerpunt, het boek van YouTuber Itchy Boots

 

Terug naar 'Overige tests'

Midland XTC-200 action camera / Delkin Fat Gecko Mini zuignap

Midland XTC-200 and Delkin Fat Gecko Mini

Al enige tijd zijn action camera's erg populair en worden ze ook steeds geavanceerder. Bij Startersmotor.nl maken we ook gebruik van zo'n actioncam, maar dan geen hele dure, maar een redelijk budget modelletje. Op een trip in Amerika in 2012, kwam ik bij de Wal-Mart de Midland XTC-200 tegen voor ongeveer 95 dollar (incl. tax). Omgeregekend kwam dit uit op zo'n 73 euro. Ik wist meteen toen ik 'm zag hangen, dat dit een koopje was. In Europa kostte de actioncam namelijk nog zo'n 199 euro. Die 125 euro waren dus snel verdient! Natuurlijk kan je niet alles verwachten voor dit geld, maar wat heeft zo'n XTC200 te bieden?

De camera kan filmen in SD (640x480) en 720P. Helaas geen 1080P, maar daar is de prijs ook naar. Wil je op 1080P filmen, dan ga je al snel naar de XTC-300 en betaal je ook een stuk meer. Met die 73 euro hoor je mij niet klagen. De camera bevat een groothoeklens die 140 graden beslaat. Genoeg om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er op de weg gebeurt en ook niet zoveel dat het fisheye-effect te groot is. In de actioncam past een MicroSD-kaartje van maximaal 32GB.

Om gebruik te maken van 720P is qua snelheid minimaal een klasse 4 MicroSD-kaart nodig. Zelf heb ik er een 32GB klasse 10 kaart ingedaan. Met zo'n 32GB kaartje kan je ongeveer 7 uur in 1280x720 opnemen, maar de 900mAh accu houd het maar een uur of 3 vol, voor deze er mee stopt. Bovenop de camera zit een grote schuif, om de camera mee aan of uit te zetten. Deze is goed bedienbaar met motorhandschoenen aan.

Om gebruik te maken van 720P is qua snelheid minimaal een klasse 4 MicroSD-kaart nodig. Zelf heb ik er een 32GB klasse 10 kaart ingedaan. Met zo'n 32GB kaartje kan je ongeveer 7 uur in 1280x720 opnemen, maar de 900mAh accu houd het maar een uur of 3 vol, voor deze er mee stopt. Bovenop de camera zit een grote schuif, om de camera mee aan of uit te zetten. Deze is goed bedienbaar met motorhandschoenen aan. De kwaliteit van de video's zijn prima te noemen. Tuurlijk kan het altijd beter, maar met de prijs die ik er voor heb betaald mag ik absoluut niet klagen. Wel heeft de camera een nadeel en ik weet niet of het exemplarisch is, maar de audio loopt enigzins achter op het videobeeld. Ik heb hiervoor contact opgenomen met Midland USA, maar die gaven aan dat er geen firmware versie voor beschikbaar was en dat dit geen bekend probleem voor ze was. Ik heb meerdere MicroSD-kaartjes gebruikt, maar allemaal hadden ze hetzelfde probleem. Op de motor vind ik dit niet zo heel erg, maar het loopt net ietsje achter en als je bijv. de toerenteller filmt is dat soms wel zichtbaar. Storend is de windruis, maar dat kan je verhelpen door iets voor de microfoon te plakken. Zelf ben ik nog aan het experimenteren hoe ik het beste de windruis kan laten verdwijnen als ik de helmmount gebruik. Op de tank heb ik door een laag kuipruitje geen last van de wind, maar op de helm krijgt de camera de volle laag. Echt perfect zal het nooit worden, met een actioncam zonder optie voor een losse microfoon.

 

 

De mounts die je bij de camera krijgt zijn te gebruiken op een skibril, op je helm of wielrenhelm te gebruiken. Er zijn meerdere accessoires te koop, zelf heb ik nog een aparte 'suction cup' gekocht voor in de auto en een houder voor aan een stuur (motorstuur, fietsstuur, valbeugel). Voor de mount op de motor zelf, gebruik ik een Delkin Fat Gecko Mini zuignap en plak ik deze op de tank. Deze Fat Gecko Mini heb ik bij Bol.com gekocht voor 30 euro, inmiddels is de prijs met 10 euro gestegen. De mount zit ZEER goed vast en ik heb deze tot een kleine 160km/u getest op een naked bike. Waarschijnlijk kan je er een paard aan ophangen en blijft de mount nog zitten. Hier ben ik zeer tevreden over. De Fat Gecko Mini zuignap hoeft ook niet nat gemaakt te worden, in tegenstelling tot de suction cup van Midland zelf. Als je de laatste niet vochtig maakt, valt deze zo van het raam af.

Persoonlijk koop ik niet zo snel een hele dure actioncam, ondanks de geweldige kwaliteit van bijvoorbeeld de GoPro Hero3. Ik gebruik de camera daar dan te weinig voor. Meestal is het een impulsaankoop, film ik 3 keer en leg ik 'm weer weg. Dan is 250-500 euro zonde van het geld. De duurdere en recentere camera's hebben allemaal technische snufjes zoals GPS, een klein LCD beeldschermpje of zelfs nog mooier; een adhoc WiFi-verbinding om het beeld te streamen naar je smartphone, om zo de camera precies af te stellen. Dit laatste is onmogelijk met de Midland XTC-200 en maakt de camera eigenlijk een beetje ouderwets. De WiFi-connectie vind ik erg gaaf, maar dat kost je dan ook genoeg geld. De Midland XTC-200 kan nooit opboksen tegen dit soort duurdere camera's, maar ik ben tevreden over de kwaliteit van het beeld, ondanks dat het maar 720P is en niet 1080P. Moet ik het volle pond betalen voor zo'n XTC-200 en ik ben van plan meer dan die 3 keer te filmen, dan zou ik toch ietsje meer geld neerleggen voor een duurdere camera. Een GoPro Hero3 White Edition is dan maar 50 euro meer, maar bied veel meer voor dat beetje meer geld. Maar voor die 73 euro die ik er voor heb betaald, kan geen camera tegen op. Kan je een XTC-200 nieuw voor minder dan 100 euro kopen? Dan is het de aanschaf wel waard, maar mijn advies is: spaar lekker door voor een GoPro Hero3 of iets soortgelijks.

Specs:

Merk/type: Midland XTC-200
Resolutie: 640x480 (60fps, 4:3), 1280x720 (30fps, 16:9)
Lens: Groothoeklens, 140 graden
Opslag: max.32GB MicroSD (klasse 4 minimaal nodig voor 720P HD)
Accu: 900mAh, goed voor 3 uur (uitwisselbaar)
Gewicht incl accu: 93 gram
Bestandsformaat: Quicktime MOV H.264

De camera kan opgeladen worden via een USB-kabel op de PC of met een willekeurige USB-lader (mini-USB B-stekker)

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!