Nu de actioncams als paddenstoelen uit de grond schieten, merkt GoPro ook dat de onderkant van de markt belangrijk is; de mensen die er niet zoveel voor willen betalen of af en toe een videootje willen schieten met een actioncam. Koop je dan een dure Hero3 Black+, Hero4 of kijk je naar iets goedkoops? Vaak begin je met een goedkopere cam. Als dan ook de Chinezen je product gaan klonen (denk bijv. aan de SJCAM SJ4000 en opvolgers) en ook je accessoires namaken, dan ga je nieuwe klanten en dus inkomsten mislopen. Zodoende komt GoPro met een instapmodel met de naam 'Hero'. Niet te verwarren met het oude model met de naam 'HD Hero'.
Aangezien we nog wel een extra actioncam wilden hebben voor wat extra ondersteunend beeldmateriaal en het nieuwe budgetmodel van Drift, de 'Stealth 2', niet voor een budgetprijs te koop is, hebben we de Hero gekocht. Mounts bij GoPro zijn behoorlijk prijzig en daarom hebben we naast de originele GoPro tripod-mount (voor de Delkin Fat Gecko mini-zuignap, die we al hebben liggen), bij die klonende Chinezen nog twee mounts besteld. Een chestmount en een drijvende 'bobber' voor in het water.
We zijn niet Gekke Gerrit om 45 euro te betalen voor wat nylon en plastic, dus betalen we 8 euro voor de chestmount en 5 euro voor de floating bobber in plaats van 65 euro samen. Wil je alles origineel kopen, dan ben je een fortuin kwijt, wat dat betreft zijn de GoPro camera's verder qua prijs in orde, maar de accessoires te duur. Er zullen ongetwijfeld accessoires zijn van slechte kwaliteit, maar de mounts die we na twee weken uit China kregen, valt niets te klagen. Prima kwaliteit, maar zoveel kan er ook niet mis gaan met zoiets, afhankelijk van de prijs. Een floating bobber voor twee euro gaat vast niet werken. Waren de prijzen van de GoPro accessoires normaal, dan had ik de originele accessoires zeker wel gekocht. Het is hopen dat ze dit aanpassen in de toekomst.
De GoPro Hero zit in tegenstelling tot zijn krachtigere broers vastgelijmd in de polycarbonaat behuizing. Ook de accu zit geïntegreerd en is niet even snel te wisselen als deze leeg is. Is de accu leeg, dan moet je over op externe voeding (via USB) of een tweede GoPro Hero. Daarnaast als de behuizing en met name de aansluiting tot de mounts breekt of je een kras krijgt over de lens, dan is de camera waardeloos. Bij de duurdere GoPro's kan je dan de behuizing vervangen. De behuizing zou tegen een stootje moeten kunnen. Nu beide grootste minpunten meteen genoemd zijn, snel verder met de rest.
Met de GoPro Hero kan je naast filmen op Full-HD ook 5 megapixel foto's maken, kiezen voor burst en timelapse. Video's worden geschoten in een 1080P resolutie op 25 frames per seconde (PAL) of 30 frames per seconde (NTSC). Op 720P kan de camera op 50, dan wel 60fps video's maken. Hiermee kan je dus wat slow-motion video's maken, maar wel bij een iets lagere resolutie. De kwaliteit van de video's is best aardig en vergelijkbaar met het eerdere model, de Hero3 White. Ook 's avonds met de 'Auto Low Light'-functie, komt er nog een redelijk plaatje uit de camera, al is dat wel een stuk waziger. De ruis is daarbij redelijk onderdrukt, waardoor het nog prettig kijken is, al zie je toch een stuk minder dan overdag.
De foto's zijn zoals gezegd van aardige kwaliteit, zoals je verderop in het artikel ziet. Het is leuk dat het kan, maar de camera blijven wij gewoon gebruiken als videocamera. Voor foto's hebben we betere apparatuur liggen. Met de burstmode kan je een snelle actie fotograferen (10 foto's, 5 per seconde), hoewel je dit misschien beter kan filmen. Timelapse mode is wat beperkt, je kan namelijk alleen per halve seconde een foto schieten, waar de duurdere modellen meer opties hebben. Dit kost dus onnodige ruimte op je microsd-kaartje.
De grijze GoPro Hero zit dus vast in de polycarbonaat behuizing. Aan de voorzijde zie je de lens, een LCD display met diverse info, de powerknop en een (opname)ledje. De achterzijde heeft de achterklep, welke los kan en een (opname)ledje. De bovenzijde de shutterknop en de klem om de achterklep los te halen, zodat je een microsd-kaartje kan plaatsen en de camera kan opladen.
In de doos zit een vervangende 'skeleton-klep', waarbij de USB-poort vrij is en ook de interne microfoon meer geluid op kan nemen. Met de gewone achterklep is de GoPro Hero waterdicht tot 40 meter diep. Het nadeel van de skeletonklep is dat de USB-poort wel helemaal open staat en niet eens wordt afgeschermd met een rubber klepje. Elke druppel water kan er dan in.
Vergeleken met de duurdere GoPro's, mist de Hero een (mini)hdmi-output en ook de accessoire-poort is afwezig. Er is dus geen mogelijkheid om een deze te voorzien van WiFi, een extern LCD-scherm of een extra accupack.
Aan de onderzijde van de camera zit de bevestiging om mounts op vast te klikken. Deze zijn er in vele soorten en maten te koop. Op de voorkant van de camera, zie je op het display de resolutie en framerate, aantal bestaande bestanden (foto/video) op de geheugenkaart, resterende ruimte in minuten of foto's en de resterende batterijcapaciteit. Tevens gebruik je dit scherm voor de menu-instellingen in combinatie met de twee knoppen op de camera.
Hoewel de camera vrij basic is en zelfs geen WiFi bevat, bevat deze wel een menu om het één en ander aan te passen;
Resolution Tussen haakjes de NTSC framerate |
1080-25 (30) / 720S-50 (60) Superview / 720-50 (60) | LED opname leds |
Both on / Both off / Front on / Back on | ||
Spotmeter Filmen vanuit donkere plek naar lichtere plek |
On / Off | Beeps Geluidsniveau piepjes |
100% / 70 % / Off | ||
Upside down Draait het beeld om, als de camera op zijn kop hangt in bepaalde situaties. Ook het LCD display draait mee. |
Up / Down | Date/Time | |||
Quick Capture Direct opnemen na het aanzetten van de camera |
On / Off | Delete |
Zoals je ziet, qua opties wat beperkt, maar de 'Upside down'-functie is ideaal voor als je de camera bijvoorbeeld in de auto zou gebruiken als dashcam.
De camera werd geleverd met bijna lege accu (zijn we niet echt fan van, een accu moet je niet compleet leegtrekken), dus deze hebben we meteen aan de lader gehangen. Op de camera stond nog firmware v1.03, welke we nadat de accu vol was, hebben voorzien van fw v1.05. Gezien de GoPro Hero pas recentelijk op de markt is gekomen, is de ondersteuning vanuit GoPro dus zo te zien in orde.
Tijdens een test kon de accu 2 uur en 48 minuten opnemen op een volle accu. Saillant detail is dat op de LCD aan de voorkant zichtbaar was dat de camera ruim 3 uur aan het opnemen was. Jammer dat dit niet klopt, voor een merk als GoPro vind ik dit absoluut niet kunnen. In elk geval klopt het uiteindelijk dus wel wat ze vanuit GoPro opgeven. De camera schrijft bestanden weg als +/- 15MBit MP4-bestanden (H.264-codec), van maximaal 1.85GB groot, wat ongeveer bij 1080P/25 gelijk is aan 17 a 18 minuten beeld. De camera slikt maximaal 32GB microsd kaartjes (klasse 10/UHS-1 of hoger), stop je er een 64GB kaart in, dan kan deze niet worden gebruikt, ook niet maar voor een deel. 32GB is 32GB en niet meer dan dat. Met een kaartje van die grootte, kan je ruim 4 uur opnemen. De accu zal er eerder mee stoppen.
Op de GoPro site kan je gratis GoPro Studio (een videobewerkingsprogramma) downloaden om je gemaakte clips te knippen, te plakken en te voorzien van een overgang, titel of filter om de video nog fraaier te maken. Dit werkt best aardig, maar is ook weer vrij basic. De gevorderde computergebruiker met meer ervaring met video's monteren raakt hier vlot op uitgekeken en gaat al snel op zoek naar wat uitgebreiders.
Foto gemaakt met de GoPro Hero. Dit is een uitsnede van een iets grotere foto en teruggezet naar een breedte om hier te passen.
Verder tref je in de doos de al eerder aangegeven skeleton-achterklep aan, waarbij je makkelijk bij de USB-poort kan en de microfoon meer geluid kan openen dan de volledig dichte klep. Ook nog drie mooie stickers, wat boekjes (de volledige handleiding moet je helaas downloaden) en een rubbertje om te voorkomen dat de quick release mount losschiet bij een valpartij. Als laatste nog een USB-kabel om de camera mee op te laden.
fotobron: GoPro
In feite is deze GoPro dus erg basic en eenvoudig in gebruik. Standaard staat de GoPro ingesteld op 720P Superview bij 50 frames per seconde. 'Superview' is in feite een 4:3 aspect ratio, welke aan de zijkanten is uitgestrekt naar 16:9. De kijkhoek van de lens geeft GoPro niet op, maar dit zit richting de 170 graden, wat behoorlijk is. Je moet echt je best doen om iets niet in beeld te krijgen. Waar je op de duurdere GoPro's nog via WiFi kan checken of alles wat je wilt filmen wel in beeld is, hoef je hier eigenlijk geen moeite voor te doen, je hebt altijd wel in beeld wat je wilt hebben, als je 'm redelijk richt. Ook met foto's maken verbaasde het elke keer weer hoeveel er nog op kwam te staan buiten het te fotograferen object.
Waar de camera niet eenvoudig mee in gebruik is, is het aansluiten op de PC. Windows 7 ziet de camera als draagbaar apparaat in plaats van een externe schijf. Dit geeft als nadeel dat als je even snel bestanden wilt bekijken, deze eerst helemaal over moeten naar de PC in een tijdelijke map. Bij Drift gaat dat beter en kan je even vlot de video's bekijken of zelfs monteren vanaf de camera zelf. Dit is op te lossen door de microsd-kaart uit de camera te halen en via een (USB)kaartlezer direct op de PC aan te sluiten, dan is het wel een externe schijf en kan je vlot door de bestanden om te zien wat wel en niet bruikbaar is.
Hoewel WiFi mist, is de beeldhoek breed genoeg om te gokken wat je wilt filmen. Hangt de camera recht en richt je ongeveer op wat je wilt schieten, dan zit je altijd wel goed. Videokwaliteit is prima voor zijn prijs, tuurlijk kan het veel scherper en mooier, maar voor het lage bedrag mag je zeker niet klagen. Mocht de accu na een paar jaar zo goed als dood zijn, dan kan je nog steeds filmen met een externe aangesloten voedingsbron. Deze GoPro camera is een aanrader voor de motorrijders die willen beginnen met het filmen van motorritten, om uiteindelijk door te schuiven naar de duurdere camera's met losse accu's. Voor Startersmotor.nl dus een leuke camera voor erbij (naast de Drift Ghost-S) om wat verschillende shots te maken. Vanaf 2015 zul je dit dan ook af en toe in de video's terugvinden. Interesse in een actioncam? Bestel 'm hier bij CoolBlue, voor 23.59u besteld, de volgende dag (m.u.v. zondag) al in huis!
Prijs, kwaliteit video, beeldhoek, keuze framerate, enorm aanbod mounts, gratis GoPro Studio bewerkingssoftware | |
Alles vastgelijmd, geen externe microfoon, maximaal 32GB kaartjes, niet als externe schijf zichtbaar op de computer; als draagbaar apparaat. Geen volledige handleiding in de doos, opnameduur op LCD klopt niet, backlight in LCD display had prettig geweest (met timeout). |
Meer informatie over de GoPro Hero zoeken op internet:
Impressie GoPro Hero (16Mbit, Youtube knijpt 'm nog wat meer af, dus meer artifacts zichtbaar dan in het origineel):
Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL -
bol -
AliExpress - Amazon NL