Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Verkoop je motor zonder gezeur.

 

Terug naar 'Overige tests'

Alpine MotoSafe, universele oordoppen

Alpine MotoSafe

Gehoorbescherming op de motor is belangrijk. Je hebt maar twee oren en gehoorschade is niet terug te draaien. Tijd dus om er op tijd bij te zijn en hier al gebruik van te maken voor er schade ontstaat. Zoals in het testverslag van de Alpine otoplastieken (op maat) reeds beschreven, komen er jaarlijks ongeveer 20.000 Nederlanders bij met gehoorschade. Niet alleen door motorrijden, ook door concertbezoeken of te harde muziek op de mp3-speler of smartphone.

Alpine heeft voor dit soort zaken diverse oordoppen ontwikkeld. Zo ook de MotoSafe oordoppen, welke we hebben kunnen testen. De MotoSafe oordoppen worden geleverd in een makkelijk te openen plastic verpakking. Geen schaar of mes nodig. In de verpakking zit een kleine etui om de universele doppen in op te bergen, een extra oordop, een inbrenghuls en twee soorten filters in de kleuren groen (medium protection) en geel (high protection), welke eenvoudig zijn te wisselen. De doppen zijn zeer zacht en met de hand lastig in te brengen. Hier komt de inbrenghuls van pas, welke je op de dop zet als deze al in je oor zit, of eerst de dop op de huls zet om vervolgens het geheel in te brengen in het oor, tot je het gevoel hebt dat deze goed zit.

 

 

De doppen zijn gemaakt van ATS (AlpineThermoShape), welke zich nog beter vormen naar je gehoorgang naarmate ze warmer worden. Ze zitten erg prettig in de helm, hier heb je absoluut geen last van. Nu zijn we behoorlijk verwend met op maat gemaakte otoplastieken van Alpine, dus heel objectief kunnen we er niet over zijn. De universele doppen zitten in principe erg goed, maar ze dempen naar mijn mening te weinig in vergelijking met 'echte' oordoppen. Bij de testritten heb ik alleen de gele (high protection) filter gebruikt. Je hoort nog erg veel om je heen en voor lichte 125cc'ers dempt dit voldoende, maar ga je de snelweg op met een zwaardere motor, dan zijn op maat gemaakte doppen een beter alternatief. Zie de MotoSafe doppen voor tijdelijk gebruik, om er even in te komen, om vervolgens meteen te gaan voor op maat gemaakte doppen bij Alpine. We hebben nog even in de ene oor een MotoSafe plug gedaan en in de ander een Alpine otoplastiek en ook dan merk je binnendoor bij lagere snelheden al wel verschil. De op maat gemaakte dop past beter (zou ook niet anders mogen) en dempt gewoon beter.

Een ander alternatief zijn 3M 1100DS pluggen, maar deze bevatten geen filter en sluiten alles af. Zonder filter en volledige afsluiting waan ik mij in een droomwereld, wat het evenwicht misschien niet ten goede komt, laat staan dat je dan helemaal niet hoort wat er om je heen gebeurd. Perfect voor boorklussen in het huis of als doppen om mee te slapen in een luidruchtige omgeving.

Alpine MotoSafe inhoud

Voor de prijs van € 24,95 zijn de MotoSafe oordoppen niet duur, maar beter spaar je even door en laat je ze door Alpine op maat maken. Niet te lang wachten, bij elke snelwegrit zonder oordoppen heb je risico op gehoorschade. Wees verstandig en zorg goed voor je oren! Heb je heel af en toe een passagier mee? Dan zijn deze MotoSafe doppen voor de passagier een redelijk alternatief op dure doppen, zeker als ze maar heel weinig mee gaan.

Sinds 2017 heeft Alpine naast de standaard MotoSafe-doppen, ook nog twee varianten uitgebracht voor specifieke doelen; MotoSafe Tour (productlink) voor mensen die meer toerritten maken, vakanties en snelwegritten en MotoSafe Race (productlink) voor op de snelweg, het circuit of als je een open helm hebt. Alpine heeft beide soorten uitgebracht in een bundel en noemt deze 'MotoSafe Pro' (productlink). Losse tourdoppen zijn €14,99, losse Race-doppen zijn eveneens €14,99. De bundel met beide doppen geeft je iets korting en kost €27,99. Heb je geen geld voor op maat gemaakte otoplastieken, koop dan echt zoiets als dit en spaar daarna lekker door voor die otoplastieken.

Dempingswaarden MotoSafe in decibels
Demping bij Hz 125 250 500 1000 2000 4000 8000
groen dB 14,8 15,0 15,7 18,7 26,6 24,4 18,9
geel dB 18,8 15,6 16,0 18,5 27,7 23,9 22,0

Dempingswaarden gemeten door TNO volgens EN 352-2 (2002) standaard en berekend volgens ISO-4869-2a standaard.

Technische eigenschappen
Gewicht 70 gram
Productafmetingen 215 x 93 x 28 mm (L x B x H)
Materiaal AlpineThermoShape™
Kleur Wit
EAN Code 8717154021042

Product: Alpine MotoSafe (directe link naar productpagina)
Aanschafprijs: € 24,95 (juni 2014) - geen verzendkosten boven 20 euro voor Nederland.
Leverancier: Alpine Hearing Protection.

Tevens te koop bij diverse motordealers in Nederland.

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - bol - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!