Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Amsterdam Motor Show

 

Motorverzekeringen

Verzekeren. Niet echt boeiend, wel belangrijk en absoluut nodig! Als je een motor op het oog hebt, of wellicht hebt aangeschaft, ben je wettelijk verplicht om bij deelname aan het verkeer, de motor verzekerd te hebben met minimaal een WA-verzekering.

Welke verzekering het beste bij jou past is per persoon en per motor verschillend. De premie-opbouw bestaat uit onder andere je leeftijd, schadevrije jaren, woonplaats en type motor. Een KTM 1290 SuperDuke in Amsterdam verzekeren zal meer kosten dan in bijvoorbeeld Ugchelen, omdat de kans op diefstal en schade hoger is in een drukke stad. Schadevrije jaren bouw je op per kenteken, maar heb je al enige jaren een auto in bezit en op naam, dan is het bij sommige verzekeringen mogelijk om de korting van die schadevrije jaren over te zetten op de motor. Vaak moet de auto dan ook worden verzekerd bij de maatschappij die ook je motor gaat verzekeren. Voor de motor heb je dan nog steeds wel 0 schadevrije jaren, maar je krijgt wel de korting van het aantal schadevrije jaren van de auto. Uiteraard blijven de schadevrije jaren van de auto gewoon geregistreerd staan. Koop je er een tweede motor bij, dan begint deze ook op 0 schadevrije jaren. Je kan steeds lastiger de korting meepakken van de eerste motor, maar hier en daar zijn daar nog wel wel verzekeringsmaatschappijen voor te vinden.

Begin je net met motorrijden en heb je een goedkope motor om het op te leren, dan volstaat vaak WA (wettelijke aansprakelijkheid) of WA + Beperkt Casco (WA en extra verzekering voor schade door diefstal, brand, joyriding etc.). Met WA + Volledig Casco ben je ook verzekerd tegen schade door jezelf gemaakt, echter is dit alleen aan te raden bij nieuwe of zeer jonge motoren. De prijs van deze laatste verzekering is hoog en zeker als je net begint met motorrrijden.

Met name bij A2-motoren is het van belang dat de motor maximaal 35kW op kenteken heeft staan, anders kan een verzekering moeilijk doen. Er zijn motoren op de markt die geen typegoedkeuring hebben voor A2, maar wel zo geknepen zijn en dus echt minder vermogen op het achterwiel hebben. Er zijn een in Nederland een paar verzekeringen die een A2 motor willen verzekering met een uitdraai van de vermogensbank, maar heel veel zijn het er niet. Een van die verzekeraars is Combi Motors. Speciaal voor A2-rijders hebben ze een aparte verzekering, ook voor A2-rijders met een motor die wél officieel op kenteken als 35kW staat.

Een overzicht van bestaande verzekeringsvormen in Nederland:


WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Dit is de basisverzekering. Bij deze verzekering is er alleen dekking voor schade die jij met jouw motor aan een ander toebrengt. Zelf krijg je niets uitgekeerd.

WA + Beperkt Casco
Naast de verplichte WA-verzekering, vergoedt deze verzekering ook schade door diefstal, brand, zelfontbranding, joyriding, storm- en natuurschade.
WA + Volledig Casco (allrisk)

Naast de risico’s die worden gedekt door de "Beperkt Casco"-verzekering, vergoedt deze verzekering schade door o.a. aanrijding, van de weg raken en vallen, ook als je deze schade zelf hebt veroorzaakt.

WA + Volledig Casco + 3 jaar aanschaf- / taxatiewaarde

Wanneer je kiest voor WA Volledig Casco + 3 jaar aanschaf- / taxatiewaarde, kies je voor 100% zekerheid. Jouw motor is nu gedurende de eerste drie jaar na aanschaf of taxatie, gegarandeerd tegen deze waarde verzekerd. Er vindt dus geen afschrijving plaats. Voorwaarde is wel dat jij de motor bij een dealer koopt en een factuur kan overleggen, of dat de motor getaxeerd is door een erkend taxateur.


Motorkleding en accessoires aan de motor zijn vaak meeverzekerd tot een bepaald bedrag. Dit is met een extra premie uit te breiden met een hoger bedrag. Bedenk wel goed of je dit echt extra moet meeverzekeren of dat je dit zelf kan betalen, als het nodig moet zijn. Naast de verzekering voor de motor, kleding en accessoires is er nog een schadeverzekering voor de opzittenden, de zogenaamde 'SVO'. Deze vergoedt de materiele schade en letselschade tot een vooraf afgesproken bedrag, voor bestuurder en passagier bij een ongeval, ongeacht wie daar aan schuldig is. Ook deze kan je afsluiten naast je motorverzekering. De verzekeringsmaatschappij zal bij het afsluiten van de motorverzekering dan ook aan je vragen of je hier gebruik van wilt maken.

Veel verzekeraars kennen de winterstop, waarmee de motor vaak tussen 1 december en 1 maart de weg niet op mag. Hiervoor krijg je dan een korting op je premie. Vraag jezelf goed af of dit het waard is, want de laatste jaren zijn de winters vrij zacht en vaak korter dan vier maanden. Even de motor pakken op een mooie droge winterse dag is heerlijk. Wel even afspoelen als er pekel is gestrooid, als je het metaal mooi wil houden. Voor wintertips kan je trouwens HIER terecht.

 

Steun Startersmotor en koop via deze links - bol.com - AliExpress - Booking.com


© Copyright 2007-2020 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram