Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Eliminator 500

 

Motor verkopen

Je wilt je huidige motor verkopen, om wat voor reden dan ook. Misschien ben je 'm zat en wil je op zoek naar een andere soort motor, misschien zoek je wat comfortabelers of zoek je juist iets snellers. Ben je klaar met je A1-rijbewijs en heb je de stap gemaakt om examen te doen voor het A2-rijbewijs of nog beter, meteen het normale A-rijbewijs en zoek je daarom een geschikte motor om wat jaartjes van te kunnen genieten. Allemaal verschillende mogelijkheden waarom jij die volgende motor wilt hebben. Om je huidige motor te verkopen, is het voor de meesten van ons noodzakelijk om de huidige motor eerst te verkopen.

In deze tijd kan dat nog best problemen opleveren en soms ben je maanden aan het leuren met de motor, voor je uiteindelijk een koper kan vinden. Wat te denken van de mensen op Marktplaats, waar je nooit meer wat van hoort of nog erger, mensen die geïnteresseerd zijn in je motor, maar 'm graag voor niets willen hebben. Tijdens de proefrit stelen ze je motor en jij hebt ze vrijwillig je sleutels afgegeven. Regel dat maar eens met de verzekering! Het komt niet heel vaak voor, maar geloof me, de kans is absoluut aanwezig. Uiteraard hebben wij een aantal tips voor je, om je motor goed te verkopen en diefstal zo goed mogelijk tegen te gaan:

 

verkooptip Zoek eerst alle documentatie bij elkaar; kentekenpapieren (of kentekencard), onderhoudsgegevens, handleiding en eventuele andere papieren. Deze heb je nodig om je advertentie te maken en wil de koper graag hebben.

verkooptip Voor je foto's maakt, was je de motor goed, zodat deze extra goed er uit ziet. Neem de tijd om even foto's te maken en maak niet even snel een fotootje als het donker is. Fotografeer ook eventuele schades of minder mooie puntjes.

verkooptip Zet in de advertentie zoveel mogelijk informatie neer. Merk en model, bouwjaar, kleur, kilometerstand, onderhoud, niet-standaard accessoires, eventuele gebreken of kosten die er aan zitten te komen. Wees zo eerlijk en open mogelijk naar je kopers toe. Geef ook eerlijk aan of de motor krassen of deukjes of andere schades heeft, welke op de foto's slecht zichtbaar zijn. Veel motoren op Marktplaats zien er erg mooi uit, maar in het echt is het vaak een beetje een tegenvaller.

verkooptipAls een koper op bezoek komt en een proefrit wil maken, sta dit dan toe. Zonder proefrit zal er vaak niet gekocht worden. Gebruik een contract waarin staat dat de potentiële koper aansprakelijk is voor verkeersboetes en eventuele schades tijdens de proefrit. Als onderpand kan je het rijbewijs vragen, maar let op; een dikke portemonnee, rijbewijs of autosleutels als onderpand kunnen nep of gestolen zijn. Staar je hier niet 100% blind op. Motordieven kijken ook mee op Marktplaats. Wat je kan voorstellen is om ook een foto van de koper te maken, welke je daarna weer wist. Waarschijnlijk zullen de meeste geïnteresseerden hier geen moeite mee hebben. Zij die dit wel hebben, hebben meestal iets te verbergen.

verkooptip Heb je een dure motor en vertrouw je het niet helemaal? Spreek dan ergens op een drukke plek af om de motor te laten bezichtigen. Je zal niet de eerste zijn bij wie men langskomt (of niet) en binnen een paar weken de motor ineens gestolen is tijdens een geplande inbraak. Vertrouw niet zomaar iedereen je adresgegevens direct toe.

verkooptip Heb je beschikking over een 2e motor, of kan je misschien eentje lenen van een vriend of familie? Probeer dan mee te rijden. Zo kan je de omgeving ook laten zien, pak dan ook de snelweg een stukje mee. De koper wil natuurlijk ook weten hoe dat gaat op zijn eventuele nieuwe aanschaf.

verkooptipBepaal van te voren je vraagprijs en ook hoeveel je er maximaal van af wilt halen. Laat je niet afleiden als men de motor afkraakt en er veel minder voor wil geven. Sla dit bod gewoon af, heeft hij echt interesse, dan koopt hij of zij 'm echt wel. Zijn de klachten gegrond, dan is waarschijnlijk je vraagprijs al te hoog. Bekijk daarom goed andere gelijke motoren op sites zoals Marktplaats, Bikenet en Motorshopper. Wees altijd kalm en rustig tijdens de onderhandeling, ook als de potentiële koper een stuk lager zit dan je vraagprijs. Over het algemeen heb je van te voren al contact per mail of telefoon, er is dan vaak al een redelijke overeenstemming over de prijs, voor men op bezoek komt.

verkooptipHet kenteken kan je overschrijven bij onder andere het postkantoor. Er zijn ongeveer 900 plekken waar je dit kan doen in Nederland. Klik hier om te zien waar jij dit het beste kan doen. Bij het overschrijven zal de nieuwe eigenaar een kentekencard krijgen. Deze komt per post binnen. Jij krijgt als verkoper een vrijwaring. Bewaar deze goed, hiermee kan je aantonen dat jij geen wegenbelasting en verzekering meer hoeft te betalen voor dat voertuig (of eventuele boetes die die dag nog binnenkomen). Voor de overschrijving is een Nederlands legitimatiebewijs nodig, daarnaast zijn de kosten voor overschrijven € 9,70 (2014).

verkooptip De koper moet direct na overschrijven zorgen dat zijn motor verzekerd is. Online kan je vaak van te voren dit al regelen of zelfs ter plekke op dat moment. Een tijdelijke dekking gaat dan meteen in

Motor verkopen/inruilen via de motordealer

Een andere manier om je motor te verkopen, is om deze in te ruilen bij de motordealer, waar misschien jouw volgende motor staat. Je krijgt dan vaak een wat lagere prijs terug, dan bij particuliere verkoop. Voordeel is dat je achteraf geen gezeur kan krijgen als iets niet werkt en je bent 'm direct kwijt. De dealer zelf zal de motor weer te koop zetten voor meestal ongeveer 1000 euro meer. De reden waarom dit zo is, is omdat hij dan zelf eventuele problemen kan afvangen met de hogere prijs, hij moet immers wel garantie geven op de motor en ook brood moet op de plank blijven komen. Het liefste ruil ik mijn motor in bij een dealer op mijn volgende motor. Op die manier heb ik geen onbekenden over de vloer. Ik krijg er dan wel minder voor terug dan particulier, maar ik ben 'm wel direct kwijt zonder eventueel gezeur.

Motor verkopen met de kracht van het internet

Het nadeel van inruilen bij een dealer, is dat je maar één prijs krijgt en niet weet wat andere dealers voor dezelde motor bieden in Nederland. Misschien ga je drie motordealers in de buurt langs, om te horen wat ze willen geven, maar veel verder loont niet. Je bent dan uiteindelijk meer aan brandstof en tijd kwijt, dan dat je daadwerkelijk nog meer opbrengst krijgt. Op dit probleem is er ook een oplossing gevonden in de vorm van bijvoorbeeld de onderstaande website van IkWilVanMijnMotorfietsAf. Hier kan je je motor gratis aanmelden om te verkopen. De 'makelaars' op de sites nemen contact op met flink wat motordealers in Nederland en geven jou het beste bod voor je motor. Deze diensten zijn gratis en je kan altijd weigeren. Zelfs als je wil weten wat je motor nog op kan brengen, kan je contact met ze opnemen door een online formulier in te vullen.

IkWilVanMijnMotorfietsAf.nl kopen alleen motoren en auto's in. Ook is het mogelijk om schademotoren en sloopmotoren te koop aanbieden. Bij IkWilVanMijnMotorfietsAf.nl is het gebruikelijk dat jij de motor zelf naar de koper brengt. IWVMMA zal de treinreis terug vergoeden. Motoren die niet rijdbaar zijn, worden natuurlijk wel opgehaald. Ook bij IkWilVanMijnMotorfietsAf.nl krijg je meestal binnen 24 uur een bod. Maximaal 72 uur blijft jouw motor in de veiling staan.

Klik hier voor meer informatie over verkopen via IkWilVanMijnMotorfietsAf.nl.

Klik op de onderstaande banner om de site van IWVMMA te bezoeken. Zoals gezegd kan je helemaal GRATIS je motor aanmelden. Nogmaals: je bent niet verplicht om je motor te verkopen als de geboden prijs je niet zint. Als jij het bod wel accepteert, ben je verplicht de motor tegen het geaccepteerde bod te leveren. Accepteer je het gegeven bod niet, geen probleem, het is gratis en je bent tot niets verplicht. Probeer het gerust en kijk of je tevreden kan zijn met het geboden bod.

Een motordealer zal bij inruil van een motor op een andere motor, minder korting geven, dan wanneer jij een motor koopt zonder inruilen. Het scheelt hem een plekje in de showroom en eventuele gebreken die hij mag oplossen voor de volgende koper. Misschien is dus verkopen via een opkoper voordeliger dan direct inruilen op een andere motor, maar dat kan je enkel zeker weten als je een bod hebt ontvangen.

Klik hieronder op de banner om je motor aan te melden of eerst meer informatie te vergaren over deze gratis diensten.

 

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - bol - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!