Allroads zijn al lange tijd populair in Nederland en Europa en die populariteit lijkt maar niet minder te worden. Al jaren is de best verkochte motor in Nederland de BMW R1200GS en daar lijkt ook weinig verandering in te komen. Suzuki heeft ook een groot aandeel in diezelfde allroad-markt; in 2002 kwam Suzuki met de V-Strom 1000, in 2004 volgde de V-Strom 650 en beide worden nog steeds nieuw geleverd. Beide V-Strom's zijn nog steeds flink populair en je komt ze regelmatig tegen op de weg. Hoewel de V-Strom 650 altijd al beschikbaar was voor het 25kW-rijbewijs en later A2-rijbewijs, kon je er dan ook de klok op gelijk zetten dat er toch een lichter model op de markt zou komen. Niet eens voor Nederland, maar misschien zelfs meer voor de Aziatische markt, waar veel cc's niet nodig zijn. De enige twee die voor Suzuki in de weg zitten, zijn de Kawasaki Versys-X 300 en de BMW G310GS. Die laatste is overigens een ééncilinder. De zadelhoogte van de Versys-X 300 en G310GS zijn een stukje hoger dan bij de V-Strom 250, waardoor beide mogelijk sneller afvallen voor kleinere motorrijders. Tenzij je wil verlagen. Maar de V-Strom 250 is dus standaard al vrij laag qua zithoogte. Bij het V-Strom Center in Soesterberg (een soort van shop-in-shop van MVM Motoren) nam Startersmotor de V-Strom 250 mee om te kijken wat deze beginnersmotor in huis heeft.
De V-Strom 250 ziet er fantastisch uit. De motor straalt echt 'allroad' uit. Inzetbaar op de weg en op een stuk weg zonder asfalt. De motor lijkt redelijk volwassen, hoewel je nog wel een verschil ziet tussen de 250 en zijn grotere broers. De grote gele snavel is overduidelijk aanwezig en ook valt direct op dat Suzuki de V-Strom 250 gereed heeft gemaakt voor het bevestigen van een uitgebreide kofferset. Persoonlijk vind ik de motor wat beter smoelen dan de Versys-X 300, wellicht door de snavel, maar het kan ook komen omdat zwart/geel mijn favoriete kleurencombinatie is. Het enige minpunt is de ronde koplamp op de V-Strom. Die past er gewoon niet bij. De rest is prima gelukt, inclusief het LED-achterlicht van de GSX-250R. Ondanks dat de ronde koplamp niet in stijl is met de rest, is de lamp wel eenvoudig te vervangen als deze defect zou raken.
Het tweecilinder-blok is een oude bekende, dit keer wel beschermd met een carterplaat tegen steenslag. Het zadel is niet te zacht en niet te hard, precies goed om lang in het zadel te blijven zitten zonder pijn aan je billen te krijgen als je weer eens te lang aan het sturen bent. De zithouding is redelijk rechtop en daardoor zijn ritten lang vol te houden. De spiegels geven voldoende weer en trillen nauwelijks. De lagere zithoogte (800mm) zorgt ervoor dat kleine rijders ook met hun voeten goed bij de grond kunnen. De Versys-X 300 is wat dat betreft wat meer allroad (die horen hoog te zijn!), met een zadelhoogte van 845mm. Die 45mm zijn het verschil om met 1.80m net bij de grond te kunnen komen of heel makkelijk zoals bij de 800mm zadelhoogte van de V-Strom 250. Ruimte onder het zadel is er niet veel, maar er is voldoende plek om een schijfslot onder kwijt te kunnen. Het ruitje op de V-Strom 250 is speciaal met behulp van een windtunnel ontworpen, om turbulentie tegen te gaan. In realiteit heb ik met 1.80m genoeg wind tegen mijn helm op de snelweg. Turbulentie dus bij 'hogere' snelheden, waarbij de wind met je helm speelt, maar vervelender: windlawaai al vanaf 50 a 60km/u. Windlawaai is echter inherent aan dit soort ruitjes, heeft onder andere de Versys-X 300 net zo goed. Jammer dat Suzuki het frame van de ruit niet zo heeft ontworpen dat de ruit in meerdere hoogtes instelbaar is. Als je op de stepjes gaat staan, merk je het verschil qua herrie rondom je helm. Als ik zeg dat de herrie die het scherm produceert bij 80km/u gelijk is aan een naked bike die 140km/u rijdt, denk ik niet dat ik erg overdrijf. Wat mij betreft trek je de ruit er af, want met de snelheden van 250cc kan je niet zeuren over winddruk. Alleen zo'n allroad zonder ruit ziet er dan weer niet uit. Misschien is het beter om een flip-up ruitje aan te schaffen, of te kijken naar een ander windscherm van een derde partij. Als naked-rijder valt meer herrie mij snel op en kies ik liever voor gelijkmatig verspreide winddruk tegen mijn hele bovenlichaam inclusief geen turbulentie en geen extra herrie rond de helm.
Het totaalgewicht van 188kg is wat hoog, echter merk je daar geen snars van als je erop zit of er mee onderweg bent. Ook niet als je langzaam aan het rijden bent. Rollen is gaan! De afwerking van de motor ziet er in eerste instantie goed uit, zoals we dat van Suzuki mogen verwachten. Wel rond het blok nog twee stekkertjes die wat beter afgeschermd mogen worden, en hier en daar vraag ik mij de dikte van de laklaag af, maar al met al zet Suzuki een nette motor neer. Hoewel de motor standaard al klaar is voor baggage, heeft Suzuki nog behoorlijk wat accessoires om de V-Strom 250 op te leuken, zoals een middenbok, complete kofferset, handkappen, stuurverwarming, rimstriping etc. Je kan 'm dus helemaal uitbouwen naar een lichte allroad, die mee op reis kan door Europa. Dus als je nog geen plannen hebt gemaakt voor deze zomer...?
De cockpit van de V-Strom 250 is 1 op 1 gelijk aan die van de GSX-250R. De cockpit is volledig digitaal en maakt gebruik van een omgekeerd backlight, om beter zichtbaar te zijn. Met de zon vol op de cockpit is deze perfect afleesbaar. De cockpit biedt plaats aan de snelheidsmeter, digitale toerenteller daarboven, een klokje, brandstofmeter, kilometerteller, gemiddeld brandstofverbruik, twee tripmeters en een melding wanneer het tijd is om de dealer te bezoeken voor onderhoud. Net als bij de GSX-250R worden de gereden kilometers ook getoond met een aantal nullen voor het daadwerkelijke cijfer. Dit is even wennen vergeleken met andere motoren. Rondom het display heb je nog een aantal waarschuwingslampjes, waaronder een shiftlight, die hard gaat knipperen als het tijd is om te schakelen. Deze is instelbaar in stappen van 500tpm. Handig bij het inrijden. De SEL- en ADJ-knoppen zijn met handschoenen aan prima te bedienen. Prima cockpit, alleen jammer dat de toerenteller digitaal is. Ik had liever een analoge gezien, net als bij de V-Strom 650. Links naast de cockpit tref je trouwens een 12v-stekker aan. Dat zie je niet zoveel op 250cc-motoren! Handig om je navigatie op aan te sluiten, of je smartphone te laden onder het rijden.
Het motorblok van de V-Strom 250 is een oude bekende; deze 248cc vloeistofgekoelde tweecilinder met enkele bovenliggende nokkenas (SOHC) is ook gebruikt in de Inazuma 250 en GSX-250R. De 'V' in de naam 'V-Strom' staat voor motorconfiguratie (V-Twin) wat Suzuki gebruikt in de V-Strom 650 en V-Strom 1000. Eigenlijk klopt de naam dus niet voor de 250cc en had de motor eigenlijk P-Strom 250 moeten heten, vanwege dat de cilinders naast elkaar (parallel) staan. Maakt verder niet zoveel uit, hoewel het toch wel erg gaaf had geweest als Suzuki speciaal voor de Baby-V-Strom een apart V-Twin blok had ontwikkeld, al dan niet met iets meer cc's.
Hoewel ik niet echt te spreken was over (met name de kracht van) het motorblok in de Suzuki GSX-250R tijdens een test vorig jaar, is het blok beter op zijn plaats in de V-Strom 250. Dit omdat de snelheden toch meestal wat lager liggen en de motor ook geen snelle uitstraling heeft. Met de allroad zal je toch ook wel eens van de weg af gaan en dat doe je niet met 140km/u, tenzij je mee doet in de Dakar. Als beginner neem ik aan dat je het eerst even rustig aan doet voor je gek gaat doen. Suzuki heeft het blok enigszins aangepast door het nokprofiel op de nokkenas aan te passen, waardoor de motor met name meer trekkracht heeft in het onder- en middengebied, met name tussen 20-90km/u. Bij die snelheden werkt het motortje dan ook meer dan goed. Vanaf 4000tpm begint het blokje te trekken (dit is zodra je eigenlijk de lichte koppeling los laat en gas geeft), vanaf 6000-7000tpm voel je 'm nog wat in kracht opbouwen en trekt het blok er nog wat harder aan, maar daarna blijft het gelijk tot de toerenbegrenzer bij 10.500tpm. Over het gehele gebied is de motor relatief trillingsvrij (het blijft een twin) en de versnellingsbak zelf is heerlijk licht en trefzeker. Minpuntje is het geluid uit de uitlaat. Deze klinkt echt vrij zacht. Waarschijnlijk een eis voor Euro4, hoewel er in de toekomst zeker wel vervangingsuitlaten op de markt komen om 'm wat meer stemgeluid te geven.
Bij de verkeerslichten ben je vaak als eerste weg (tenzij iemand wedstrijdje wil spelen in een vlotte auto, dan maak je weinig kans). Kan je tussen de auto's doorpiepen terwijl de lichten nog op rood staan, dan zeker doen, want je bent vlot genoeg voor ze uitgereden en zo ben je eerder op je bestemming. Van 0 naar 100 km/u lukt in 9,3 sec. De topsnelheid van de V-Strom 250 is ongeveer 138km/u. Dit is net ietsje lager dan de Inazuma 250 en GSX-250R, maar het verschil is bijzonder klein. Als je de motor hoog in toeren houdt, kan je auto's binnendoor inhalen zonder terugschakelen, tenzij je richting de 100km/u komt en besluit in te halen in de 5e of 6e versnelling. Snelwegritten zijn niet echt besteed aan de V-Strom 250. Hoewel de motor dit wel kan, loopt de motor al 9.250 toeren per minuut bij 120km/u en heb je het gevoel dat hele lange stukken nog harder rijden niet echt gezond zijn voor de levensduur van het blok. Relaxt snelweg rijden gaat met 110km/u (8.250 tpm) en dan kom je ook wel aan op je bestemming. Nog beter ga je gewoon binnendoor. Dat is leuker en je ziet wat meer. Maar kan je niet anders, dan is het in elk geval niet onmogelijk om een stuk snelweg te pakken met de V-Strom 250.
Het verbruik met flink doorkachelen kreeg ik op 1 op 25.4km. Dit moet een stuk zuiniger kunnen als je een rustige rijder bent. 1 op 28km of misschien nog iets zuiniger moet lukken en dat maakt 'm voor woon-werk dan ook prima geschikt. De boordcomputer geeft overigens een minder zuinig cijfer aan, in mijn geval zelfs 1 op 24.1km. Gelukkig blijkt dat nameten in de praktijk de motor toch zelfs bij flink doorrijden wat zuiniger is. Met de 17,3 liter tank kom je in elk geval een 425km ver, doe je echt rustig aan dan zou 500km zelfs tot de mogelijkheden kunnen behoren voor je weer mag tanken.
Het onderhoud van de V-Strom 250 is dan weer minder zuinig; elke 5.000km olie verversen en ook elke 5.000km kleppen controleren. Dit laatste, de klepcontrole, is vergeleken met concurrenten iets te vaak (concurrentie doet het bij 12.000km of nog minder vaak) en dit zorgt voor hogere onderhoudskosten bij de dealer, omdat er simpelweg meer tijd in moet worden gestoken bij elke beurt. Nu zijn dit waarden die Suzuki opgeeft in de garantievoorwaarden om er zeker van te zijn dat de motor met normaal onderhoud goed blijft rijden, maar blijf je dealer na elke beurt vragen of de kleppen daadwerkelijk te strak stonden bij elke klepcontrole. Als blijkt dat ze niet gesteld hoeven te worden en alles binnen de toleranties valt, zou je dit na de garantieperiode kunnen 'opschroeven' naar bijvoorbeeld elke 10.000km klepcontrole, om wat meer bij de onderhoudsinterval te komen van andere lichte Japanners en onnodige kosten te drukken. Uiteraard op je eigen verantwoording, Startersmotor geeft het alleen als mogelijke tip. Als blijkt dat de kleppen wel te strak staan elke 5.000km, zorg dan voor voldoende onderhoud. Het laatste wat je wil is een klep die afbreekt en in het blok terecht komt.
Laten we meteen bij het slechtste beginnen; de banden. De tienspaaks-velgen zien er gelikt uit, maar de 17" 110/80- en 140/70-banden er omheen zijn een beetje het probleem. En dan heb ik het niet over de maten, maar over het gebruikte merk. Net als bij de GSX-250R, heeft Suzuki er voor gekozen om IRC Roadwinner banden onder de V-Strom 250 te stoppen. Waarschijnlijk om op de totaalkosten te besparen, wat wel meer Japanse motorfabrikanten doen bij het lagere segment. De banden zijn minder wendbaar bij hogere snelheden. Hoe harder je gaat rijden, hoe indirecter de banden luisteren naar jouw stuurgedrag. Bij de GSX-250R vond ik al dat er stroop onder zat, bij de V-Strom 250 is dat niet minder, hoewel het wel iets minder merkbaar is, het is soms net of je op een rails aan het rijden bent. Mijn advies; IRC-banden er onderuit laten halen en direct fatsoenlijke banden er onder laten monteren door de dealer. Neem dat mee met de onderhandeling!
Qua vering is de V-Strom 250 aan de voorkant voorzien van een telescopische voorvork met een veerweg van 115mm. Deze is niet instelbaar, dat zou trouwens bijzonder ongewoon zijn voor een 250cc-motor in deze prijsklasse. Aan de achterzijde zit een enkele spiraalveer met een veerweg van 125mm, die goed verstopt zit. Bijna niet zichtbaar. Als je het zadel eraf haalt, kan je met behulp van gereedschap de veervoorspanning aanpassen in 7 standen. Standaard (standje 3) is de motor redelijk zacht afgeveerd en geschikt voor zowel rijden op de weg als het pakken van een bospad of gravelweg. De veerwegen zijn een stukje korter dan bij de Kawasaki Versys-X 300 en BMW G310GS, die wat prettiger zullen rijden in het terrein (ook vanwege een groter voorwiel). De V-Strom 250 lijkt dus wel iets meer toegespitst op weggebruik vergeleken met de concurrentie. Op hogere snelheid ligt de V-Strom 250 als een blok op de weg. Denk eraan je veervoorspanning achter aan te passen als je 'm vol gaat beladen voor een motorvakantie of als je vaak met passagier op pad gaat. Weet je niet hoe dat moet, vraag dan eens aan je dealer of hij het voor wil doen. Wel handig als je grotere reizen wil maken op de V-Strom 250.
Net als het blok en de cockpit, zijn ook de remschijven rechtstreeks overgenomen van de GSX-250R. Een subtiele wave is zichtbaar op de schijf en dat maakt 'm net weer even anders dan anders. Aan de voorkant tref je een dubbelzuiger-remklauw van Nissin aan, de achterzijde mag het doen met een enkelzuiger-remklauw. De voorrem heeft geen bite, maar remt ruim voldoende. Bij een noodsituatie betwijfel ik echter wel of het voldoende stoppend vermogen heeft. De remhendel is instelbaar in vijf standen, iets wat je niet snel ziet bij motoren in deze prijsklasse. Mogen meer merken doen! De achterrem doet niet zo heel erg veel. Het enige wat de achterrem wel goed kan is snel in de ABS vliegen. Gelukkig gebruik je de achterrem maar weinig, dus dat is geen groot gemis. Eigenlijk hetzelfde verhaaltje dus als bij de GSX-250R. Het is voldoende, maar het mag echt beter. Misschien voor de beginnende rijders remmen die precies goed zijn (tot je een keer heel erg snel stil moet staan)
De Suzuki V-Strom 250 is een erg leuke motor om mee te beginnen en het motorrijden echt op te leren, zeker als je ook wel eens van het asfalt af wil en het onverharde op wil gaan. Door het lagere vermogen ben je er wellicht wel wat sneller op uitgekeken dan een motor met echt 35kW vermogen. Maar wat voor de een weinig vermogen is, is voor een ander voldoende. Het is maar net waar je de motor voor wil gebruiken. Hoewel ik bij de GSX-250R minder positief was over het motorblok (in combinatie met het uiterlijk en de concurrentie), lijkt deze bij de V-Strom 250 beter op zijn plek. De V-Strom 250 is prima voor woon-werk verkeer, even vlot de stad in en om een leuke (langere) toertocht mee te maken, mits je van de snelweg afblijft of deze pakt met een relaxte 110km/u. Snelweg is toch saai en de meeste kilometers zal je op deze motor binnendoor afleggen. Met de kofferopties op deze motor kan je een flinke vracht meenemen aan kampeerspullen voor een leuke trip in Europa. De zithouding en het lagere zadel maken de ritjes comfortabel en de lichte koppeling en lichte versnellingsbak helpen daar zeker bij mee. Verwissel de IRC-banden voor een beter merk, waardoor het stuurgedrag zal verbeteren en de motor ook in de regen meer vertrouwd aan zal voelen.
Directe concurrentie kan Suzuki vinden in de reeds genoemde Kawasaki Versys-X 300 en BMW G310GS. De Versys-X 300 is echter een stukje hoger en daarom standaard niet geschikt voor elke motorrijder. Het blok van de Kawasaki Versys-X 300 is wel flink pittiger, maar de prijs ligt dan ook ietsje hoger. Voor € 6699,- koop je een Kawasaki Versys-X 300 met 2 jaar garantie. De BMW G310GS doet er nog een schepje bovenop en kost zelfs € 6894,-. Wel lijken beide concurrenten beter geschikt als je off the road gaat rijden vanwege het 19" voorwiel en de grotere veerwegen, waar de BMW uitblinkt met 180mm veerwegen voor en achter. Voor € 5999,- heb je een Suzuki V-Strom 250 met 3 jaar garantie. Spectaculair is de prijs waar het V-Strom Center (MVM Motoren) 'm tijdelijk voor aanbiedt; € 4990,- rijklaar (zo lang de voorraad strekt). Steek je mooi even snel 1000 euro in je zak. Nog steeds niet zeker of je de V-Strom 250 of Versys-X 300 moet aanschaffen? Komt dat even goed uit; MVM Motoren is namelijk ook Kawasaki-dealer, dus je kan proefzitten op beide modellen en met beide proefrijden. Is een uurtje testen niet genoeg? Ze zijn daar beide ook te huur en bij aanschaf van een nieuwe motor krijg je de kosten van de huur terug op de aanschafprijs (wel vooraf even bespreken). Is de V-Strom 250 toch te klein? Denk dan eens aan een 35kW V-Strom 650.
Leverbare kleuren: Zwart/Geel en Zwart (met rode stickers)
Met dank aan het V-Strom Center / MVM Motoren / Motorverhuur.nl voor het beschikbaar stellen van deze motor.
Vergeet niet de foto's te bekijken die verder naar onder (onder de rode knop) staan en natuurlijk beide video's (en meer op het YouTube-kanaal).
Speels, vergevingsgezind, lagere zithoogte dan veel andere allroads, verbruik, standaard baggagemogelijkheden, 12v-aansluiting, instelbare remhendel | |
Onderhoudsinterval klepcontrole, matige banden, remmen mogen beter, geen v-twin motorblok, herrie windscherm (hier zijn aanpassingen voor verkrijgbaar) |
Motortype | Viertakt, tweecilinder (parallel), vloeistofgekoeld |
Cilinderinhoud | 248cc |
Versnellingen | 6 |
Vermogen/koppel | 18kW (25pk) @ 8.000 tpm / 23,4 Nm @ 6.500 tpm |
Gewicht | 188kg rijklaar |
Tankinhoud | 17,3 liter |
Verbruik | 1 op 25,4 met vlot rijden |
Topsnelheid | 138km/u |
Rijbewijs | A2, A |
Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL -
bol -
AliExpress - Amazon NL