Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Eliminator 500

 

Suzuki TU 250 Volty

Suzuki TU250X Volty

Foto: Ibolya Moór

De Suzuki TU250 Volty is een motor die je maar weinig ziet rijden in Nederland. Toch zijn ze nog steeds aanwezig. De TU250 is een soort van custom motorfiets die geleverd is tussen 1998 en 2002, welke gebruik maakt van een luchtgekoeld 250cc ééncilinder motorblok. De motor is de opvolger van de Suzuki GN250. Op Startersmotor.nl is het leuk om ervaringen van rijders te horen, omdat zij zoveel meer kunnen vertellen over de motor. Zo nam Ibolya Moór contact op met Startersmotor.nl om haar ervaring te vertellen. Deze lees je hieronder:

De Suzuki TU250 Volty is een moderne ‘klassiek’ gestylde motorfiets met een 250 cc motorblok en is de opvolger van de GN250. Met zijn topsnelheid van 130 km per uur kan je redelijk goed meegekomen met het verkeer op de snelweg, mits je niet teveel tegenwind hebt en/of zwaar bent. In dat geval zakt de Volty naar een max van 110 km per uur. De Volty heeft een 14,7 kW vermogen en is daarom geschikt voor zowel de beginnende, herintredende of gevorderde motorrijder die het wat rustiger aan wilt doen. Wanneer je op de Volty rijdt, overkomt je gelijk het gevoel van onthaasting. Met zijn lichte gewicht van 125 kg (droog) valt hij onder de categorie lichte motoren en is zeer vergevingsgezind bij het sturen. Maar als je de 250 cc’er flink op toeren houdt dan zal hij verbazen hoe scherp je hem door de bochten kunt sturen.

Gezien zijn wendbaarheid is hij uitstekend geschikt voor rijden in en om de stad. De zit is vrij rechtop en daardoor heel relaxed, zonder dat je last van je rug krijgt. Het zadel is standaard uitgevoerd en voldoet prima aan wat hij moet doen. De plaats van het motorblok is neutraal, zodat je geen last van het gewicht bij het oprichten van de motor. Door zijn lage zithoogte, 75 cm, is hij uitstekend geschikt voor de kleine motorrijders onder ons: met mijn 1.63 cm kan ik met beide voeten plat op de grond staan. Op de snelweg zal je meestal de rechterbaan moeten houden gezien zijn maximale snelheid die behoorlijk in kan zakken wanneer er een forse tegenwind staat. Toch kan je zelfs dan, als je plat op je tank gaat liggen en een versnelling terugschakelt, snel en effectief inhalen en de 130 km per uur halen. Je kunt zelfs makkelijk een duopassier meenemen als je net zoals ik, een zwaarder uitgevoerde achtervering op je Volty monteert. De actieradius is vrij groot daar de tankinhoud 12 liter is bij een gemiddeld verbruik van 1 op 27 (bij goed opgedraaid gas).

Resultaat: Zoek je een lichte, vergevingsgezinde, relaxte motor? Dan is deze motor echt iets voor jou.

Tekst Volty voor Startersmotor.nl 29 maart 2020

Over Ibolya Moór

"Ik ben woonachtig in Almere, Oosterwold en heb de Volty 6 jaar geleden gekocht. De motor gebruik ik voornamelijk voor pleziertochtjes en ritjes naar de stad. ’s Zomers doe ik ook wel weekenduitstapjes. In de afgelopen jaren heb ik zo’n 10.000 km gereden. Ik ben super tevreden over de prestaties van de Volty. Gemiddeld verbruik van 1 op 27 en heb tot nu toe geen enkel probleem ermee gehad."

Meer weten over Ibolya? Bezoek dan haar website.

 

 

Ibolya

 

 

Motortype Viertakt, ééncilinder, luchtgekoeld
Cilinderinhoud 249cc
Versnellingen 5
Vermogen/koppel 14.7kW (20 pk)
Gewicht 149kg rijklaar
Tankinhoud 12 liter
Verbruik 1 op 27
Topsnelheid 130 km/u
Rijbewijs A2, A
Verkoop je motor zonder gezeur.

 

 

BOL.com voor al jouw spullen

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!