Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
BOL.com voor al jouw spullen

 

Skyteam Dax 125 (Skymax)

Skyteam Dax 125

Foto: Skyteam

De Dax is voor de wat oudere motorrijders vast wel een bekende verschijning als brommer. Het model komt uit de jaren '60 en '70 en werd gemaakt door Honda. Honda heeft de blauwdrukken tegenwoordig verkocht aan China, waar ze dus weer geproduceerd worden. Maar wel met Chinese kwaliteit. Daar is de prijs dan ook naar (+/- 1200 euro), maar er zijn verschrikkelijk veel onderdelen beschikbaar voor deze motorfietsjes, dat het voor de handige sleutelaar een leuk motortje is. Verwacht dus geen superkwaliteit, maar voor de korte stukjes of als 2e motortje voor erbij erg leuk. Dit is echt een stadsmotortje, door z'n kleine uiterlijk kan het zijn dat de automobilisten je zien als bromfiets of je zelfs helemaal over het hoofd zien, dan is de Dax nog de grootste, stap dan eens op een Monkey 125 in het verkeer, dan weet je echt wat klein is!

Toch zijn er nog genoeg mensen die er af en toe vele tientallen (zo niet honderden) kilometers achter elkaar mee afleggen. Verwacht geen super stabiliteit qua weggedrag, maar dat heeft meer te maken met de kleine bandjes dan de rest van de motor. De remmetjes remmen voldoende en door het lage gewicht zijn deze Daxjes snel van hun plek. Het motortje kan worden gestart met elektrische start en met de kickstarter. Vaak is het al meteen 1x trappen en lopen.

De geleverde Chinese accu wil nog wel eens te weinig capaciteit hebben om de motor goed te kunnen starten, veel Skyteam-eigenaren plaatsen dan ook direct al een zwaardere accu in hun motorfietsje. Toch blijft aantrappen natuurlijk leuker bij zo'n klein ding! De neutraalstand kan soms wel wat moeilijk worden gevonden, maar het ontwerp is dan 40 jaar oud en zelfs Honda was toen niet zo goed als ze tegenwoordig zijn. Met een leuke uitlaat incl. donkere 4-takt roffel eruit, een grappige motortje waarmee je absoluut alle ogen op je gericht krijgt! Probeer er maar eens niet verliefd op te worden!

 

 

Motortype Viertakt, ééncilinder, luchtgekoeld
Cilinderinhoud 124cc
Versnellingen 4
Vermogen/koppel 7kW (9,5pk)
Gewicht 76kg rijklaar
Tankinhoud 2,5 liter (5,5 liter model ook leverbaar)
Verbruik n.b.
Topsnelheid +/- 90-95 km/u (met tuningparts nog een stukje harder!)
Rijbewijs A1, A2, A
BOL.com voor al jouw spullen

 

 

MotoPlus proefabonnement 10 euro

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram