Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Verkoop je motor zonder gezeur.

 

Honda FMX650

Honda FMX650

Foto: Honda

De Honda FMX 650 is een opvolger van de NX650, SLR650 en Vigor 650. De logische stap voor Honda, aangezien supermotards op het moment van uitbrengen op de markt erg populair was. Makkelijk is dan om de FMX650 te lanceren met het oude vertrouwde NX650 (Dominator)blok. Honda heeft een oud bekend blok van eind jaren '80 gebruikt voor de FMX, waardoor deze motor eigenlijk een erg zwakke deelnemer is vergeleken met de KTM's, Husabergs en Husqvarna's. Is in principe geen probleem, maar ze hadden best een update kunnen geven aan het blok en 'm op z'n minst van vloeistofkoeling kunnen voorzien. Aan de andere kant had de motorfiets dan ook een stuk duurder geweest en moeten we niet alleen kijken naar prestaties, maar ook naar prijs. De vraag naar zware éénpitters is niet heel groot. Of je een R&D afdeling daarop wilt laten zwoegen is maar net de vraag, maar het vloeistofgekoelde XR650L blok lag ook nog op de plank en dan is de keus voor het luchtgekoelde blok eigenlijk best vreemd.

De motor heeft niet heel veel vermogen, er komt bijna 28kW uit. Voor het A2/35kW rijbewijs is dit goed genoeg om deze motor vol vermogen te mogen besturen. De eventuele 25kW-begrenzing kan hier dus zo uit, als deze er nog in zit na een tweedehands aanschaf!

 

 

De motor lijkt 2 flinke uitlaten te hebben, helaas zit de kleine uitgang van de uitlaat aan de onderkant en niet zoals normaal aan de achterkant van de demper. Het blok is erg betrouwbaar, immers al ruim 20 jaar in dienst, en redelijk geschikt voor de snelweg, maar een 1-cilinder voelt zich het beste thuis binnendoor. Met een verbruik van rond de 1 op 20 kom je nog een redelijk eind op de tank. In principe best een leuke 35kW-motor om mee te beginnen, maar er zijn krachtigere 1-pitters, zoals de Yamaha XT660.

Motortype Viertakt, ééncilinder, lucht/oliegekoeld
Cilinderinhoud 644cc
Versnellingen 5
Vermogen/koppel 28kW (38pk)
Gewicht 163kg
Tankinhoud 11 liter
Verbruik Ongeveer 1 op 20
Topsnelheid 154km/u
Rijbewijs A2, A
RAD - Alles voor de motorrijder

 

 

MotoPlus proefabonnement 10 euro

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!