Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Louis Motorrad motorkleding en motoronderdelen

 

Beleggen in crypto

Vooraf: dit is GEEN financieel advies. Je geld staat te verstoffen op de spaarrekening. Inflatie is hoog, dus het geld wat je hebt staan wordt alleen maar minder waard. Banken geven geen rente meer. Elk jaar raak je dus eigenlijk geld kwijt! Waarom niet een beetje risico lopen en duiken in de cryptowereld? Met crypto kan je heel veel geld maken, maar ook veel verliezen (als je niet weet wat je doet). Zet dus alleen in wat je eventueel zou kunnen missen. Ga je echt actief in crypto handelen, dan is het verstandig om een cursus te nemen om alles te begrijpen. Het is ook mogelijk om rente te krijgen over je crypto, wat ook wel 'staken' of 'staking' wordt genoemd. Er bestaan een aantal stable coins, die gelijk staan aan de dollar of euro. Hierbij loop je veel minder risico en is de jaarlijkse winst 6-12%, afhankelijk van de aanbieder. Bij actief in crypto handelen kan je veel meer verdienen dan dit, maar ook meer verliezen (nogmaals; als je niet weet wat je doet). Met stable coins loop je het minste risico. Het risico wat je loopt is dat een aanbieder er vandoor zou gaan. Er is geen depositogarantiestelsel (net als bij normaal beleggen op de traditionele beurs), dus je kan nergens op terugvallen. De kans dat een bedrijf er vandoor gaat is klein, maar nooit nul. Daarom is het beste om geld te spreiden over meerdere bedrijven/exchanges. Wil je 0,01% of 12% rente? Dat laatste mag best een klein risico geven, als je het mij vraagt.

Wil je beginnen met crypto, dan kan ik je het Nederlandse Bitvavo aanraden. Een makkelijke manier om kennis te maken met crypto met ook eens lage handelskosten (0,25% via app, 0,15% via exchange op PC). Zou je daar alleen willen investeren in stable coins, dan krijg je 6,1% rente per jaar op USDT (Tether), USDC (USD Coin) en DAI. Deze zal elke maandag worden uitgekeerd. Deze stabiele munten staan gelijk aan 1 US dollar. Gaat de dollar omhoog, dan is je geld meer waard, maar gaat de dollar omlaag, dan is je inleg minder waard. Zwaar verlies zou je kunnen afvangen door een stop-loss te zetten, waarbij als de dollar minder waard zou worden, je automatisch uitstapt om het verlies minimaal te houden. Uiteraard kan je ook handelen in 150 andere munten, van Bitcoin en Ethereum tot shitcoins als Shiba Inu en Doge. Via deze link krijg je de handelskosten gratis voor de eerste 1000 euro in de eerste 7 dagen na registratie.

Een andere aanrader is YouHodler. Dit bedrijf is niet Nederlands, maar is gevestigd op Malta en ze hebben een postadres in Zwitserland. Je kan er diverse cryptomunten staken (rente op krijgen), maar ook geld lenen om crypto te kopen of met een hefboom in crypto te handelen, om sneller meer winst te maken met geleend geld. Beter doe je dat als beginner niet, vergeet die hefbomen, want als je niet weet wat je doet raak je al je geld kwijt. Wat wel heel erg interessant is, is het staken van een euromunt (EURS), die Bitvavo niet heeft. Op deze munt geeft YouHodler 12% rente per jaar. Overigens geven ze ook 12-12,3% op USDT, USDC, USDP, TUSD, HUSD en DAI. Je stort geld via je bank naar YouHolder, zet Euro om naar EURS (tegen een kleine fee) en elke zondag krijg je dit uitgekeerd op je account. YouHodler doet aan samengestelde rente, wat wil zeggen dat omdat je elke week meer geld hebt, je rente krijgt over inleg+rente in plaats van alleen op je inleg. Elke week krijg je dus meer rente. Wil je uitcashen, ook dan betaal je een kleine fee. Ergens moeten ze toch ook aan kunnen verdienen om te bestaan. Klik hier om een account te maken bij YouHodler.

Tips voor beginners:

 • Volg een cursus, op YouTube zijn de gratis video's van Crypto Cred erg goed (Engelstalig)
 • Op CoinMarketCap kan je veel informatie over cryptomunten vinden en terugkijken wat een munt in het verleden heeft gedaan qua koers
 • Leg alleen geld in wat je echt kan missen
 • Zet 2FA (authenticatie) aan bij Bitvavo om veiliger te kunnen handelen. Bewaar de herstelsleutel op een veilige plek.
 • Als je actief handelt: neem geregeld winst (geldt niet voor stable coins)
 • Koop geen crypto wat net extreem is gestegen, wacht op een dip om in te stappen
 • Koop niet op all-time-high, wacht op een dip
 • Er volgen geregeld stevige dips tot correcties van 10-50%, schrik daar niet van. Verkoop niet, hou vast (HODL) en wacht op betere tijden. Leer wel het verschil tussen bearmarkt en bullmarkt. Na een extreme groei aan het einde van de bullmarkt is het heel verstandig om het grootste deel van je munten van de hand te doen, om later tijdens de dip weer terug te kopen. Altcoins (alles wat niet bitcoin is) kan wel tot 90-95% zakken in waarde en dan is het heel lang wachten tot het weer op het oude niveau is. Dat kan jaren duren en dan zit jij met 'zware' zakken.
 • Als je flink wat cryptomunten hebt, zet ze dan op een hardware wallet (bij de fabrikant, niet in een winkel, niet 2e hands). Een exchange (Bitvavo, YouHodler, etc.) kan gehacked worden, hoewel ze wel verzekerd zijn tegen hacks, maar ook maar tot op zekere hoogte.
 • Heb je Telegram? Word dan lid van CryptoCurrencyNL om te praten over crypto. Let op; op het kanaal willen ze graag dat je zelf ook onderzoek doet, geen slap geouwehoer.

 

 

 

 • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

 • Je spaargeld wordt minder waard door inflatie en banken geven geen rente. Wel eens gedacht om een deel van je geld (wat je kan missen) in crypto te doen? Klik hier voor meer informatie.

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Booking.com - Amazon NL


© Copyright 2007-2022 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!