Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Eliminator 500

 

Anti-diefstal tips voor de motor

Het laatste wat je wilt als motorrijder, is dat je maatje gestolen wordt. Toch zijn er in 2012, 1807 motoren gestolen. In 2013 zelfs 1963 stuks. Gelukkig is het aantal teruggedrongen naar 1753 motoren en motorscooters in 2014. Motordiefstallen vonden vooral plaats in de omgeving van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ongeveer de helft van de diefstallen vond daar plaats. Jaren later, in 2020 is het eigenlijk weinig anders. Het veiligste staat je motor in Drenthe, Groningen en Friesland. Aan jou de keus om onderstaande tips serieus te nemen of te verhuizen naar de noordelijke provincies.

Verzeker je nieuwe/tweedehands motor tegen diefstal (neem een motorverzekering met een diefstalverzekering). Denk er alleen wel aan dat als een motor echt oud is, je nog maar weinig terug krijgt als de motor gestolen wordt. Je krijgt de dagwaarde terug van de verzekering, dit is niet de aanschafwaarde maar de economische waarde. Vraag je verzekering wat de dagwaarde is. Is deze echt laag, dan kan je beter het verschil in premie apart sparen op een eigen bankrekening voor je volgende motor. Bij sommige verzekeringen kan je ook de motor 3 jaar lang tegen de aanschafwaarde verzekeren. Betaal je 5000 euro voor de motor en stelen ze 'm na 2 jaar? Dan krijg jij die 5000 euro in plaats van de dagwaarde op het moment van de diefstal. Vraag hiervoor wel naar de voorwaarden van de verzekering. Dit kan bijvoorbeeld niet bij particuliere verkoop.

Zet je motor altijd op slot met een ART4-goedgekeurd of ART5-goedgekeurd slot. Laat de motor niet onbeheerd zonder sloten achter. Ook alleen het stuurslot is niet voldoende. Deze breek je zeer snel open zonder gereedschap. Met een paar flinke rukken is deze vaak al stuk en loopt de dief met je motor weg. Een verzekering zal niet uitkeren als de motor gestolen is zonder ART4- of ART5-slot. Voor motoren is minimaal een ART4-slot nodig. Voor sommige dure motoren soms zelfs ART5, check daarvoor de polisvoorwaarden van je verzekering. Heb je nog geen motorslot voor je motor of motorscooter? Kijk eens bij BOL.com. Makkelijk zoeken en vaak morgen al in huis.

Bewaar je reservesleutel op een veilige plek, welke minder snel bereikbaar is. Zorg er wel voor dat je onthoud waar je de sleutel gelegd hebt, indien je de andere sleutel kwijt raakt. Leg de reservesleutel dus niet in je schuurtje neer. Zorg ook dat je altijd 2 sleutels van je motorslot hebt. Raak je er één kwijt, geef dit door aan je verzekering en laat er één bijmaken. Bij diefstal moet je twee originele sleutels kunnen overleggen aan de verzekering, zijn ze op de hoogte van een bijgemaakte sleutel, dan is dit vaak goed.

Parkeer je motor op een drukke plek. Beter een drukke plek dan een rustig straatje. Er lopen constant mensen langs en zorgt dit ervoor dat de motordief minder kans heeft om je motor ongezien mee te nemen. Probeer de motor vast te zetten aan een object. Met een schijfremslot kan de dief nog altijd je stuurslot kapot maken en een skateboard onder het voorwiel zetten. Om de motor vast te zetten aan een object kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een U-beugel of een lang kettingslot. Vaak tillen ze de motor in een busje of op een aanhanger, om later de sloten rustig aan open te krijgen. Vandaar dus vastzetten aan een paal, dan moeten ze op locatie het slot met geweld forceren en dat levert geluid op en wekt dus aandacht.

Woon je in een flat? Kan of mag de motor niet in de berging? Stal deze dan op een goed verlichte plek, bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Nog beter is als je de motor vast zet aan diezelfde paal. Het mooiste is als je 'm eigenlijk vanuit je woonkamer- of slaapkamerraam kan zien. Vergeet niet om er een motorhoes over heen te doen, dit nodigt minder uit om de motor te stelen. Er bestaan hoezen waar je ook een slotje omheen kan doen, zodat ze deze minder snel stelen of er af trekken/stelen uit baldadigheid.

Woon je in een gewoon huis? De beste plek om de motor te stallen is een afgesloten berging, garage of schuur. Om het de dieven moeilijk te maken, gebruik je uiteraard minimaal één ART4-slot naast het stuurslot. Laat niet de sleutels in de motor steken, ondanks dat je de berging afsluit. Heb je geen berging? Dan kan je de motor natuurlijk onder de hoes in de tuin zetten. Probeer het de dieven wel lastiger te maken door bijvoorbeeld een goed slot te gebruiken op je tuinpoort. Niet dat dit ze meteen zal weerhouden, maar ze moeten in elk geval die deur intrappen (met de nodige herrie) of andere maatregelen treffen, voor ze in je tuin staan. Die deur moet hoe dan ook open om de motor uit de tuin te krijgen.

Je kan je motor voorzien van een startonderbreker (de nieuwste en duurdere motoren zijn hier al standaard van voorzien) of een alarmsysteem. Een startonderbreker is handig als de dief met de motor wil wegrijden. De startonderbreker is van latere zorg als hij deze in een busje kan laden. Een alarmsysteem is wat lastiger te omzeilen. Toch zullen beiden de gelegenheidsdief op afstand kunnen houden. Let er op dat een alarmsysteem de accu langzaam leeg trekt. Rijd je dus niet zo heel erg vaak, hang de accu dan aan de druppellader. Heb je electra in de buurt? Dan kan dit terwijl de accu nog in de motor zit. De accu uit de motor halen en een alarm hebben is natuurlijk zinloos, omdat het alarm dan ook niet meer werkt. Alarmen zijn echter ook weer vaak te omzeilen met een bus purschuim, zodat je het alarm bijna niet meer kan horen. Schijfsloten met een alarm er in werden zelfs onklaar gemaakt (qua geluid) met een kauwgompje.

Naast alarmsystemen en startonderbrekers bestaat er ook nog GPS-tracking apparatuur zoals bijvoorbeeld de TrackJack. Met dit apparaatje kan je zien waar je motor staat op je PC of smartphone. Ook kan je een melding krijgen als het apparaatje van de accu wordt losgekoppeld of bij sabotage. Met een GSM-jammer of GPS-jammer kan je de meldingen voor zijn, maar dit apparaatje is onzichtbaar ingebouwd en niet elke dief heeft natuurlijk elektronische jammers bij zich tijdens het stelen van motoren.

Probeer kettingsloten of beugelsloten zo hoog mogelijk vast te zetten aan de motor. Op die manier kan een dief met een betonschaar de grond niet gebruiken als hefboom-effect door er met het hele gewicht aan de andere kant te hangen. Zorg dus dat het kettingslot of beugelslot ook de grond niet kan raken.

Zelfs de beste sloten zijn binnen 30-180 seconden open te krijgen. Elk slot kan open, het gaat er om dat de dief teveel tijd moet steken in het stelen van de motor en het dan maar laat voor wat het is. Gebruik minimaal twee verschillende sloten op je motor (naast het stuurslot), zodat de dief meer kennis, gereedschap en vooral tijd nodig heeft om je motor te kunnen stelen.

Maak foto's van je motor en onthoud specifieke herkenningspunten zoals bijvoorbeeld krassen, steenslagschade of zet zelf merktekentjes op bepaalde onderdelen (bij kuipdelen uiteraard aan de binnenzijde) op plekken die jij alleen weet.

Als de motor is gestolen, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Zet ook op social media zoals Facebook en Twitter een melding neer inclusief het kenteken (en liefst een foto), op deze manier zijn er al auto's, motoren en bromfietsen teruggevonden in het verleden!

Is je motor gestolen? Check je directe woonomgeving. Vaak stelen ze een motor, laten ze 'm ergens in de bosjes of in een steegje staan om later op te halen. Kan je 'm niet vinden? Grote kans dat deze al in vele onderdelen uit elkaar ligt of naar het buitenland is gestuurd. Vaak zijn gestolen motoren vrij vlot het land uit en zie je ze nooit meer terug.

Check elk jaar je polisvoorwaarden, het kan zijn dat er voorwaarden veranderen voor je motor, waardoor je misschien meer maatregelen moet treffen om verzekerd te zijn tegen diefstal. Motoren in de hogere prijsklasse moeten bijvoorbeeld ook 's nachts binnen staan of ergens aan vast staan.

Diefstal gebeurd niet alleen wanneer je er niet bij bent. Ook als je je motor te koop hebt staan en iemand een proefrit maakt, kan deze besluiten om niet terug te komen. Wat je hier tegen zou kunnen doen is een foto maken van de geïnteresseerde. Geef van te voren per e-mail of telefoon aan dat als hij wil rijden, er wel een foto van 'm wordt gemaakt. Wil hij dit niet en haakt hij af? Dan weet je al dat het foute boel is. Een geïnteresseerde zal jouw standpunt begrijpen. Dieven willen nog wel eens autosleutels afgeven, maar wie zegt dat deze sleutels bij zijn auto horen? En wie zegt dat die auto niet gestolen is?

Als ze je motor echt willen hebben, kan je er nog zoveel sloten en een uitgehongerde waakhond bij neerzetten, maar de motor zal toch echt een keer gestolen worden. Is het niet vandaag, dan wel volgende week. En dan niet uit je garage, maar ergens anders waar je 'm net geparkeerd hebt. Zorg er dan gewoon voor dat je goed verzekerd bent. Goede sloten en een goede verzekering zijn alles wat je tegen motordiefstal kan doen.

Check minstens 1x per jaar of je slot nog wel voldoet aan de ART-goedkeuring. Deze wil nog wel eens vervallen. Is deze vervallen en gebruik je het slot nog, dan is de motor niet verzekerd bij diefstal. De status van jouw slot kan je checken op de site van Stichting ART. In principe blijft het slot geldig voor je lopende verzekering, als ten tijde van het afsluiten van de verzekering, het slot een geldig keurmerk had. Verander je echter van motor, dan moet het slot bij het overzetten wel minimaal voldoen aan ART4. Eigenlijk dus slim om 1 a 2 keer per jaar even in je agenda te zetten om je slot te checken.

Om diefstal proberen te voorkomen, is het belangrijkste je motor op slot te zetten met een goed motorslot. Voor een uitgebreid assortiment, check je BOL.com. Hier verkopen BOL en diverse andere bedrijven kettingsloten, schijfremsloten, beugelsloten en bijv. ook muurankers.

Heb jij nog goede anti-diefstal tips? Laat ze ons weten, dan kunnen wij ze er bij zetten.

Tips van bezoekers

Wim van Dijk komt met de volgende tip voor Android-gebruikers (iets aangepast door redactie):

Iedereen heeft wel een oude telefoon (Android smartphone) in de la liggen. Om je gestolen motor te kunnen volgen, kan je een oude smartphone gebruiken. Je sluit hem met een onderbrekerschakelaar via een sigarettenplug direct op je accu aan. Als je de motor wegzet, zet je hem aan. Ga je rijden zet je hem uit. Een motoraccu kan tot ca. 80 uur je GSM van stroom voorzien. Download voor Android phones de app 'Apparaatbeheer (Android Device Manager)'. Je moet een Gmail-adres hebben om hier gebruik van te maken. Over het algemeen heeft elke Android-gebruiker wel een Gmail-adres, anders kan je ook geen apps downloaden. Stel de GMail-account in op je trackertelefoon dat je overal gebruikt, ook op je actieve gebruikstelefoon. Op basis van de combinatie Gmail-adres en het telefoonnr van je telefoon zal de telefoon gevonden worden. Je moet er wel een SIM-kaart in hebben maar internet is niet nodig. Als je de app start, kan je precies zien waar je motor is.

Motordiefstal filmpje

Zo snel als in het volgende filmpje, breek je het stuurslot open. Dan praten we niet eens over hoe snel je een motor kan starten zonder sleutels (al is dit bij nieuwere motoren een stuk lastiger gelukkig). Met andere woorden: koop een goed slot of nog beter: koop twee goede motorsloten!

De dief in het filmpje kijkt eerst in de omgeving of het rustig is, breekt het stuurslot zeer eenvoudig en loopt rustig weg om een motorjasje te pakken en vervolgens de motor de starten zonder sleutel. Dit laatste is niet in dit filmpje te zien, enkel het breken van het stuurslot. Deel 2 staat hier. Bij recentere motoren zit er een startonderbreker in het contactslot en in de sleutel en kan er niet worden gestart. Weglopen met motor kan natuurlijk nog wel.

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - bol - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!