Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Vulcan S 2021

 

Volkseigener Betrieb Motorradwerk Zschopau, later MZ Motorradwerke, Zschopau. Oost-Duits merk dat in 1946 ontstond uit de voormalige DKW-fabriek. Aanvankelijk heette het bedrijf IFA-DKW, maar in 1956 werd het MZ.

Er werden voornamelijk 123- tot 243 cc eencilinder tweetakten gemaakt, waaronder redelijk succesvolle terreinmodellen. Ook in de wegrace was MZ succesvol. Na de val van de Berlijnse Muur kwam het bedrijf in moeilijkheden en in juli 1993 veranderde de naam in MuZ. De tweetaktproductie werd verkocht aan het Turkse bedrijf Kombassan Kanuni, dat ze onder de naam Kanuni-MZ verder bouwde.

MuZ Motorrad- und Zweiradwerke. Vanaf juli 1993 werd dit de naam voor de MZ-fabriek. MuZ bouwde motorfietsen op basis van Yamaha-660 cc viertakt-eencilinders, hoewel aanvankelijk ook Rotax-blokken (eveneens viertakten) werden gebruikt. Prototypes met het 850 cc Yamaha TDM-blok kwamen nooit op de markt. Wel werd er een redelijk suc-cesvol 500 cc wegraceteam opgezet met machines gebaseerd op de BRM/ROC/Swissauto-motoren. Deze reden onder de naam Weber-MuZ.Het merk was intussen door het Koreaanse bedrijf Hong Leong overgenomen.

In 2000 veranderde men de naam MuZ weer terug in MZ. In dat jaar werd weer een nieuwe motor met eigen (viertakt)-blok gepresenteerd, de RT 125, een naam die verwees naar de beroemde DKW RT 125. Later volgde ook nog een zware paralleltwin, de MZ 1000 S.

Op 1 januari 2009 eindigde het bestaan van MZ. Toen waren al een half jaar geen motorfietsen meer geproduceerd en ook geldschieter Hong Leong had zich in 2008 teruggetrokken. Nieuwe investeerders werden niet gevonden.

Bron: Wikipedia (iets ingekort)

Motor theorie online oefenen

 

Er zijn 2 motoren die voldoen aan je zoekopdracht.

MZ Skorpion Sport
MZ Skorpion Sport
MZ Skorpion Tour
MZ Skorpion Tour
 

Natuurlijk zijn de A1-motoren van MZ ook geschikt voor het A2-rijbewijs.


 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie en het kost jou niets extra. Win-win!
BOL.com - AliExpress - Booking.com - Amazon NL


© Copyright 2007-2021 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!