Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Motor theorie online oefenen

 

MV Agusta (voluit: Meccania Verghera Agusta S.p.A., Gallarate) is een Italiaans merk van motorfietsen.

Oorspronkelijk was het bedrijf een fabrikant van vliegtuigen en helikopters, maar onder aanvoering van directeur graaf Domenico Agusta werd in 1945 in Gallarate begonnen met de bouw van motorfietsen.

Vanaf 1948 hield MV Agusta zich voornamelijk bezig met wegraces. Nadat begin jaren zeventig de tweetaktmotoren steeds belangrijker werden in de wegrace en Domenico overleed naderde het einde van de motorfietsen tak van MV Agusta snel. In 1977 werd de productie van motorfietsen beëindigd. Dat kwam ook omdat het bedrijf zich helemaal op de productie van helikopters stortte.

De naam MV Agusta werd opgekocht door Cagiva, de racemotoren door het Amerikaanse Team Obsolete. In 1997 werd door Cagiva een 750 cc viercilinder onder de naam MV Agusta gepresenteerd, later opgevolgd door een zelfde type motorfiets met een 1000cc motorblok. De F4 is ontworpen door Massimo Tamburini en is sindsdien vrijwel ongewijzigd in productie gebleven. Die productie-aantallen waren echter te klein waardoor het bedrijf in moeilijkheden kwam. In 2003 nam de Maleisische autofabriek Proton alle schulden op zich en kreeg zodoende 50% van de aandelen in handen. In 2004 werd dit zelfs uitgebreid tot 70%.

Het motormerk is in 2008 overgenomen door Harley-Davidson. In 2009 werd duidelijk dat Harley-Davidson de merken Cagiva, MV Agusta en Buell wilde verkopen. Van het laatste merk werd de productie in oktober 2009 gestaakt.

Harley Davidson had de schulden van MV Agusta afgelost, het bedrijf geherstructureerd en nieuwe modellen uitgebracht, maar moest het noodgedwongen in augustus 2010 alweer terugverkopen aan de familie Castiglioni voor het symbolische bedrag van drie dollar. Daarmee vermeed Harley Davidson de uitbetaling van aandelen en bespaarde 20 tot 30 miljoen dollar.

Bron: Wikipedia (ingekort)

MotorkledingOnline is het grootste warenhuis voor de motorrijder in de Benelux

 

Er zijn 3 motoren die voldoen aan je zoekopdracht.

MV Agusta Brutale 675
MV Agusta Brutale 675 (test)
MV Agusta Brutale 800
MV Agusta Brutale 800 (2019+)
MV Agusta F3 675
MV Agusta F3 675 (test)

 

Steun Startersmotor en koop via deze links - bol.com - AliExpress - Booking.com


© Copyright 2007-2020 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram